Новата година започва с пик на метеорния поток Квадрантиди в

...
Новата година започва с пик на метеорния поток Квадрантиди в
Коментари Харесай

Какво ще видим на небето през 2021 година, която започва с метеоритен дъжд

Новата година стартира с пик на метеорния поток Квадрантиди в събота вечер до ранната неделна заран. Въпреки че може да е един от най-силните за годината, ярката намаляваща луна евентуално ще ограничи броя на забележимите метеори, осведоми Си Ен Ен.
Също по този начин е мъчно да се следи заради суровото януарско време и късия връх от към шест часа. Най-добре ще се гледа в Северното полукълбо сред 2 часа сутринта. локално време и изгрев слънце.
Обикновено се следят 50 до 100 метеора на час, изключително в селските региони. Докато ярката луна ще понижи това число, може да съумеете да видите повече метеори, в случай че небето е ясно във вашия регион.
Ако името на метеорния поток звучи необичайно, евентуално е, тъй като не звучи като че ли е обвързвано със съзвездие, сходно на други метеорни потоци. Това е по този начин, тъй като едноименното съзвездие Квадрантидите към този момент не съществува, най-малко не като прието съзвездие.
Съзвездието Quadrans Muralis, за първи път е следено и маркирано през 1795 година сред Воловар и Дракон, към този момент не е включено в листата на актуалните съзвездия на Международния астрономически съюз, защото се смята за остаряло.
Подобно на Метеорния поток на Джеминидите, Квадрантидът идва от тайнствен метеорит или " скална комета ", а не от ледена комета, което е извънредно. Този съответен метеорит е 2003 EH1, което лишава 5,52 години, с цел да обиколи един път слънцето.
Краткият пик на дъжда се дължи единствено на дребен поток от частици, взаимодействащи с нашата атмосфера и потокът се появява под вертикален ъгъл. Всяка година Земята минава през тази остатъчна пътека за малко.
Ако живеете в градска зона, може да желаете да шофирате някъде, което не е изпълнено с градски светлини, които пречат на гледката ви. Ако съумеете да намерите зона, която не е наранена от светлинно замърсяване, метеорите могат да се виждат на всеки две минути от нощта до зори.
Квадрантидите стартират първия от 12 метеорни потока през 2021 година.
Типично за естествена година, 2021 година ще има 12 пълнолуния. (Миналата 2020 година имаше 13 пълнолуния, две от които бяха през октомври.)
Ето всички пълнолуния и техните имена, които се случват тази година:
28 януари - Вълча луна
27 февруари - Снежна Луна
 Китайската галактическа сонда се завърна с проби от Луната Китайската галактическа сонда се завърна с проби от Луната
Безпилотният китайски галактически транспортен съд, пренасящ камъни и пръст от Луната, се е завърнал безвредно на Земята рано в четвъртък след пър...
28 март - Червива Луна
26 април - Розова Луна
26 май - Цветна Луна
24 юни - Ягодова луна
23 юли – Еленова луна
 Прототипът на Spaceship се взриви при кацане (ВИДЕО) Прототипът на " Spaceship " се взриви при кацане (ВИДЕО)
Spaceship - прототипът на американската компания " Space X " на Илон Мъск, беше изстрелян от полигон в щата Тексас в 17.45 часа локално вр...
22 август - Есетрова Луна
20 септември – Луна на реколтата
20 октомври - Луна на ловеца
19 ноември - Боброва Луна
18 декември - Студена Луна
 Небесен театър през декември Небесен театър през декември
Едва ли някой ще си спомни изтичащата година с положителни усеща. В самия край обаче тя дава обещание да се усъвършенства, най-малко в очите на астрономите...
Тази година ще има две слънчеви затъмнения и две лунни затъмнения.
Пълно лунно затъмнение ще настъпи на 26 май, най-добре очевидно в Западна Северна Америка и Хавай от 4:46 сутринта. до 9:51 ч.
На 10 юни ще се случи пръстеновидно слънчево затъмнение. Слънцето няма да бъде изцяло блокирано от Луната, тъй че не забравяйте да носите очила за затъмнение, с цел да видите това събитие безвредно.
На 19 ноември ще забележим отчасти лунно затъмнение.
И годината приключва с цялостно слънчево затъмнение на 4 декември. Ще може да се следи от Фолклендските острови, южния завършек на Африка, Антарктида и югоизточна Австралия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР