Новата формула за изчисляването на такса „смет“, която ще увеличи

...
Новата формула за изчисляването на такса „смет“, която ще увеличи
Коментари Харесай

Новата формула за такса смет мина на първо четене

Новата формула за изчисляването на такса „ боклук “, която ще усили заплащането за жителите в доста обитаеми места, бе призната на първо четене в Народното събрание в сряда.

Парламентът утвърди измененията в Закона за локалните налози и такси със 112 гласа " за " на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи. " Против " бяха 38 депутата, а 33-ма се въздържаха от гласоподаване - най-вече от Българска социалистическа партия.

От 2013 година ГЕРБ се пробва да вкара нова формула за установяване на такса боклук съгласно количеството изхвърлен боклук, а не съгласно данъчната оценка на парцела, каквато е всеобщата процедура сега. Оттогава насам обаче всички законопроекти в тази посока освен на партията на Борисов, само че и на кабинета на " Орешарски “, пропаднаха, защото са свързани с висока политическа цена.

Притеснението е, че новата формула трагично ще завиши таксата на огромна част от семействата за сметка на бизнеса, който сега поема главната тежест на заплащанията за събирането, извозването и третирането на сметта. Смята се, че сега бизнесът генерира към 30% от отпадъка, само че за негова сметка са 70% от постъпленията от таксата. След въвеждането на новата формула се чака съотношението да се преобърне, което да докара до поевтиняване на таксата за бизнеса и повишаване за жителите.

Въпреки рецензиите от страна на Българска социалистическа партия новата формула събра парламентарна поддръжка, като настройката и измежду ръководещите е смяната да влезе в действие от 2020 година, а не от 2019 година, както предлага държавното управление. Целта е общините да имат повече време за техническа подготовка за измененията, а също и да се изчакат локалните избори през 2019 година

Според законопроекта такса боклук ще се дефинира по желание на общината съгласно три бази – самостоятелно измерено количество боклук за парцела (включително посредством покупката на торби), количество битов боклук за парцела (определено съгласно броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране) или броя ползватели на услугата в парцела.

Законопроектът планува и по-ясно дефиниране на разноските, които е възможно да бъдат включени при установяване размера на таксата, разяснява ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя изясни, че една от задачите е справедливото систематизиране на таксата за битовите боклуци.

По думите на Стоянова от 2010 година до 2015 година приходите от такса боклук са се нараснали от над 400 млн. на над 500 млн лева, в това време се регистрира понижение на генерираните боклуци т.е. някъде, по думите й, " има бъг в системата “. " С измененията ще се постави завършек на това “, акцентира Стоянова. Според нея по преработване на опаковки сме на междинните равнища на Европейски Съюз, само че по компостиране на отпадъците сме на последно място.

План-сметката ще е унифицирана, регламентира още планът. За бистрота при определянето на разноските по нея ще се прави публично разискване преди одобряването й, като систематизираните данни от нея ще се разгласяват на интернет страниците на общините и на Националното съдружие на общините в Република България - на годишна база.

" Кметове предизвестяват, че такса боклук в някои села ще се вдигне до 10 пъти, а обещавате налози и такси да не се усилват “, съобщи обаче Дора Янкова от Българска социалистическа партия. Тя акцентира, че огромният проблем ще бъде за ръководещото болшинство от политическа позиция, изключително на идващите локални избори, тъй като ще има доста недоволни. Усещал се и политически анонс за радикално друго образуване на сметоизвозването в обособените градове и села. " Давам си сметка, че мощно ви притиска бизнесът “, съобщи Янкова.

" Бизнесът от дълго време е спрял да ни притиска, тъй като той си заплаща посредством договорите за съдовете, които употребява “, отговори Стоянова и това, съгласно нея, е повлияло и на съотношението, в което компаниите и жителите заплащат таксата.

Танер Али от Движение за права и свободи изиска най-малко с година отсрочване приемането на закона. По думите му най-малките общини ще заплащат най-вече за превозване на отпадъците, защото са най-далеч от сепариращите съоръжения.

" Предварителното отнасяне, преработването на отпадъците, би трябвало да бъде прилагано, с цел да понижи количеството депонирани боклуци и този законопроект е един от тласъците за това “, отбрани измененията ръководителят на комисията по околна среда Ивелина Василева от ГЕРБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР