Новата формула за изчисляване на пенсиите на Националния осигурителен институт

...
Новата формула за изчисляване на пенсиите на Националния осигурителен институт
Коментари Харесай

НОИ отсече: Новата формула за изчисляване на пенсиите е справедлива

Новата формула за пресмятане на пенсиите на Националния застрахователен институт (НОИ) е обективна. Това разгласи в утринния блок на Би Ти Ви Драгомир Драганов, който е шеф на дирекция " Анализиране, обмисляне и прогнози " в Национален осигурителен институт.

Твърдението на представителя на Национален осигурителен институт беше във връзка избухналия през вчерашния ден скандал по отношение на това, че на към една трета от излизащите сега в пенсия хора пенсиите ще бъдат понижени, като при някои случаи това понижение е в пъти. Така да вземем за пример наранени хора безусловно са сащисани, че по остарялата формула е трябвало да получават към 420 лева, а по новата формула парите, които получават за месец, стават 165 лева, което е повече от 200 % понижение.

Драганов посочи, че решението за отпадането на трите най-хубави години за осигуряващия се, т. е. трите години, в които се е осигурявал на най-високи приходи, е било взето през 2015 година от Народното събрание, като при започване на тази година то просто влизало в действие.

Политикът Гроздан Караджов, който беше част от разпадналия се Реформаторски блок, за следващ път разкритикува остро дейностите на Национален осигурителен институт. Според него въобще не е била направена промяна по надлежния ред, с нужните планове. За него е подправен претекстът, че преизчисленията на пенсиите са направени поради " няколко хиляди тарикати ", които са фалшифицирали документи за осигурителната си история за да получават по-високи пенсии.

Караджов е твърдо срещу смяната на разпоредбите в придвижване за хората, които сега излизат в пенсия, които през целия си трудов стаж са знаели, че за последните си 15 осигурителни години ще им се вземат под внимание трите най-хубави години, в които са се осигурявали на най-високи приходи.

Според изчисленията на Караджов към 22 000 нови пенсионери годишно ще бъдат ощетени от новата формула за пенсиите на Национален осигурителен институт. Той показа образци, в които по остарялата формула предстоящ пенсионер е щял да получава 900 лева, а по новата единствено 250 лева, което е разлика от 650 лева

" Цинизъм е да противопоставяш ощетените против надали не облагодетелстваните, както го прави Национален осигурителен институт, това е обир. Хората би трябвало да изберат коя формула е по-изгодна за тях ", настоя Гроздан Караджов и посочи, че злоупотребите на разнообразни хора с пенсионната система не са проблем на хората, като следва институции като Инспекцията по труда да ревизират документите на новите пенсионери.

Той предизвести, че хората са " нажежени " и дейностите на Национален осигурителен институт могат да доведат до обществен гърмеж.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР