Новата билетна схема на градския транспорт в София, която въвежда

...
Новата билетна схема на градския транспорт в София, която въвежда
Коментари Харесай

Градският транспорт в София е на дефицит от 60 млн. лв.

Новата билетна скица на градския превоз в София, която вкарва билети за време от 1 януари, цели да притегля нови пасажери. Това сподели зам.-председателят на Транспортна комисия в СОС Зафир Зарков, по думите на който общината е търсила „ оня баланс, който да не докара до нарастване на транспортните документи “.

Попитан за какво месечните карти за една линия отпаднаха, Зарков отговори, че превозът на града е недофинансиран, „ и то е доста съществени размери. “ По думите му тази година се обрисува недостиг в размер на 50 – 60 млн. лева, като основните аргументи за това са високите цени на електрическата енергия и горивата.

Тази сума няма от кое място да се появи автоматизирано. Ако би трябвало да бъдем справедливи, би трябвало да бъде от транспортните документи. “

Зарков изясни, че дефицитът ще е подобен, даже с 90-те милиона, които получава превозът от държавния бюджет, както и 150 млн. лева от общината. Центърът за градска подвижност пък чака приходите от продажба на транспортни документи да доближат 130 млн. лева

Карта за една линия няма на никое място в Европа “, съобщи Зарков и добави, че с новата скица се предизвиква потреблението на целия превоз, а годишната карта от 365 лева остава най-изгодна.

Общинарите направиха проява на новите транспортни документи за време. Билетите 30+ и 60+ ще могат да се употребяват с прехвърляне в няколко транспортни средства в границите на половин или един час. Цените надлежно са 1.60 лева и 2.20 лева

Остава обаче неразбираемо дали в границите на половин час на процедура прекачването ще може да се реализира, тъй че да се употребява един билет, защото сега разписанията на градския превоз са несинхронизирани, а през уикенда и празнични дни интервалите на придвижване са повече от 20 минути.

Билетите за време са електронни. Хартиените съвсем отпадат от началото на идната година. Единствено остава еднократният билет за метро и този, продаван от водач, само че цената му към този момент ще е 2 лева и няма да разрешава прехвърляне.

По думите на Зарков билетите за време са за тези, които случайно употребяват градския превоз. За постоянните ползватели най-хубави други възможности остават картите.

Изпълнителният шеф на Центъра за градска подвижност Димитър Дилчев подсети, че валидацията става наложителна от 1 януари при качване в транспортните средства. Глобата за невалидиран документ е 3 лева Дилчев изясни, че в първите няколко седмици контрольорите ще демонстрират приемливост към пасажерите.

На въпрос дали ще има „ контрольори под прикритие “ в градския превоз, той съобщи, че ще има контрольори без униформа. Те ще си слагат баджове при инспекция, с които да се легитимират. Ще има и такива, оборудвани с видеонаблюдение.

Повече за новата билетна скица на София, може да прочетете тук. 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинградски превоз София Столична община продажба на билети Център за градска подвижност ПоследниНай-четениТранспорт 12 Градският превоз в София е на недостиг от 60 млн. лева Индустрии 124 Политиците се захващат със „ сините карти “ и основаването на нов вид сдружение Енергетика 156 „ Почти без значение “: Ценовият таван на газа няма да проработи Телекомуникации 608 Nokia и Ericsson напущат Русия и се чака срив на мобилните мрежи Любопитно 15117 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Компании 2471 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Компании 2180 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Компании 1944 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Всички новиниОще от ТранспортВиж всичкиСлед три несполучливи търга: Корабът „ Вера Су “ има нов притежател

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР