Новата банка за развитие, мултинационалната банка, създадена от страните от

...
Новата банка за развитие, мултинационалната банка, създадена от страните от
Коментари Харесай

Дилма Русеф: Банката на БРИКС иска да намали зависимостта от долара, ще отпуска заеми в местни валути

Новата банка за развиване, мултинационалната банка, основана от страните от групата БРИКС, възнамерява да стартира да отпуска заеми в южноафрикански рандове и бразилски реали като част от проектите си за понижаване на зависимостта от $ и поощряване на по-многополюсна интернационална финансова система. Това е декларирала в изявление за в. " Файненшъл таймс " президентът на банката Дилма Русеф, представена от Българска телеграфна агенция. 

Базираният в Шанхай интернационален заемодател преглежда молби за участие от към 15 страни, като се чака да утвърди приемането в състава си на четири или пет от тях. Русеф е отказала да назове имената на страните, само че е показала, че за банката е приоритет да диверсифицира географското си посланичество.

Припомняме, че Русеф, която е с български корени, бе президент на Бразилия от 1 януари 2011 до 31 август 2016, когато бе свалена с импийчмънт поради нарушение на бюджетните закони. 

" Очакваме да отпуснем сред 8 и 10 милиарда $ през актуалната година ", споделя Русеф, като добавя: " Нашата цел е делът на средствата, които отпускаме в локална валута, да доближи към 30 на 100 от кредитирането като цяло "  

Новата банка за развиване ще емитира дълг в южноафрикански рандове за кредитиране в Република Южна Африка и ще предприеме еднакъв метод по отношение на Бразилия. " Ще се опитаме или да създадем валутен суап, или да издадем облигации ", споделя още Русеф и прибавя, че сходни проекти банката има и за индийската рупия. 

Банката към този момент отпуска заеми в китайски юани. 

Разширяването на кредитирането в локална валута поддържа по-широка цел, съгласувана от страните от БРИКС, а точно насърчаването на потреблението на други възможности на $ в комерсиалните и финансови преводи. 

Страните членки на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - сътвориха Новата банка за развиване през 2015 година като опция на доминираните от Съединени американски щати интернационалните финансови институции - Международният валутен фонд и Световната банка. 

Отпускането на заеми в локална валута ще разреши на кредитополучателите да избегнат валутния риск и измененията в лихвените проценти в Съединени американски щати. " Местните валути не са опция на $ ", счита Русеф. " Те са други възможности на системата. Досега системата беше еднополюсна (…) тя ще бъде сменена от по-многополюсна ", изяснява тя. 

Банката на БРИКС се пробва да се разграничи от Световната банка и МВФ, без да слага политически условия при разпределяне на заеми. " Ние отхвърляме всевъзможен тип налагане на условия. Често заемът се дава, при изискване че се извършват избрани политики. Ние не вършим това. Ние почитаме политиките на всяка страна ", е показала Русеф. 

От основаването си до момента банката е отпуснала 33 милиарда $ за общо 96 плана, свързани с инфраструктура и стабилно развиване.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР