Новата 2500-тонна преса позволява на Алкомет да произвежда по-големи и

...
Новата 2500-тонна преса позволява на Алкомет да произвежда по-големи и
Коментари Харесай

Над 150 млн. лв. са инвестирани в металургията през 2018 г.

Новата 2500-тонна преса разрешава на " Алкомет " да създава по-големи и по-сложни профили, освен това с доста по-голяма точност

[Алкомет] Над 150 млн. лева са вложени в предприятията от българската металургия през предходната година. Това демонстрират данните на Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ), които бяха изнесени на професионалния празник. Най-големият план, който завършва тази година, е инвестицията на производителя на алуминиеви произведения " Алкомет ", който за последните три години вложи над 60 млн. лева в ново съоръжение. Това ще удвои потенциала на завода в Шумен и ще му разреши да създава високотехнологични артикули за нови промишлености.

На финала

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-рано тази година " Алкомет " пусна в употреба нова 2500-тонна преса като част от най-голямата си капиталова стратегия от приватизацията на завода преди 20 години до момента. Това разрешава на компанията да създава по-големи и по-сложни профили, освен това с доста по-голяма точност. Това пък й отваря вратите към клиенти от браншове като автомобилостроене, строителството, машиностроенето и електротехниката. В момента компанията е в процедура за узаконяване по интернационалния авто стандарт, която се чака да завърши през 2020 година

Модернизацията във валцовото произвеждане ще завърши до края на годината. Проектът включва също нов студеновалцов стан за ленти с широчина до 2200 мм, уреди за спомагателна обработка, както и линия за непрестанно леене в леярния завод.

И други вложения

Инвестиции през предходната година са направени и от другите предприятия в бранша, споделиха от БАМИ. Пловдивският КЦМ да вземем за пример е вложил 20 млн. лева в софтуерно обновяване на завода, същата сума е вложена и от " София мед " в индукционна пещ, линия за калаено покритие и нови произведения за електрониката. В медодобивния комбинат " Аурубис " тече осъществяване на дълготрайна стратегия, по която предходната година са вложени 15 млн. лева В другия огромен производител на алуминиеви произведения - софийската " Етем ", също върви огромна инвестиция, която включва и най-голямата преса на Балканите (4500 тона).

" Общо през предходната година в бранша са вложени над 150 млн. лева, само че това е почти стъпката, с която върви българската металургия ", сподели ръководителят на БАМИ Антон Петров. След демократичните промени и промяната на собствеността вложенията в българските предприятия към този момент доближават 3 милиарда лева " Тези пари са вложени в технологии, във високопроизводителни машини, в екология, в ниска енергоемкост ", уточни Петров. По данни на асоциацията през 2018 година металургията в страната е произвела над 10 милиарда лева продукция, а износът е близо 8 милиарда лева

Предизвикателства

В момента металургичният бранш е изправен пред няколко провокации, от които ще зависи бъдещата му посока на развиване. " Свидетели сме на невиждана комерсиална война, която стартира от Съединени американски щати точно с металите, стигна се до ответни ограничения и до разгръщане ", уточни Петров. Успоредно с това се следи закъснение на европейската стопанска система, което също носи опасности за бранша. На фона на всичко това Европа подхваща все по-стриктни ограничения за ограничение на климатичните промени, коя от коя по-скъпа, което визира непосредствено базовите промишлености като металургията, счита Петров. В същото време Съединени американски щати към този момент направиха първата стъпка по отдръпването си от Парижкото съглашение, което ще даде в допълнение преимущество на американските производители за сметка на европейските.

За българските предприятия спомагателна тежест идва от цените на енергоносителите, защото на металургията се дължат 20% от индустриалното ползване на електричество и 10% от потреблението на природен газ. Очакванията на бранша са Народното събрание бързо да одобри утвърдените към този момент от държавното управление ограничения за компенсиране разноските за въглеродни излъчвания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР