Новата 2024 година носи значителни промени в туристическата индустрията за

...
Новата 2024 година носи значителни промени в туристическата индустрията за
Коментари Харесай

Климатична туристическа такса въвежда Гърция

Новата 2024 година носи обилни промени в туристическата промишлеността за настаняване в Гърция. Туристическият налог за настаняване се заменя с нова „ такса резистентност “, за справяне с последствията от климатичната рецесия.

Сумите на „ таксата климатична резистентност “, която притежателите на парцели за краткосрочно наемане ще би трябвало да удържат от пребиваващите в парцелите им, възлизат на 0,5 евро дневно престой в интервала ноември – февруари и 1,5 евро дневно престой в интервал март – октомври. Ако краткосрочно наетата постройка е еднофамилна къща с повърхност над 80 кв. м., таксата, която всеки жител би трябвало да заплати е 4 евро дневно в интервала ноември - февруари и 10 евро дневно в интервала март - октомври.

От март туристите ще заплащат 1,5 евро на легло (досега 0,5 евро) при настаняване в хотел с една или две звезда; 3 евро (досега 1,5 евро) на хотели с три звезди, 7 евро на нощувка (досега 3 евро) в четиризвезден хотел, таксата за петзвездни първокласни хотели ще бъде 10 евро на нощ (досега 4 евро). Вилите и първокласните жилища ще се таксуват по 10 евро на нощувка. Таксата ще се заплаща на място и няма да бъде включен при резервацията посредством туроператори. Ще се поема от жителя, употребил стаята или жилището.

Събраната такса се внася от притежателите към данъчната администрация с месечни заявления, които би трябвало да подават до края на всеки месец.

Очаква се новата такса „ климатична резистентност ” да генерира до 300 млн. евро в допълнение през 2024 година като парите ще се употребяват за възобновяване на страната след тежки горски пожари и наводнения.

Припомняме, че туристическият налог бе натрапен в Гърция от 1 януари 2018 година като част от пакета ограничения за справяне с финансовата рецесия.

5 000 евро е санкцията за недекларирани парцели в Гърция, които се отдават посредством платформите Airbnb, Booking.com, HomeAway и така нататък Данъчните стартират строги и задълбочени инспекции от идващия месец.

Облагането на приходите от краткосрочното предоставяне чартърен варира сред 15% и 45%. За декларирани суми до 12 000 евро данъчната ставка е 15%, от 12.001 до 35.000 евро с коефициент 35% и от 35.001 нагоре с коефициент 45%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР