Нова Зеландия обсъжда нов вид партньорство с НАТО, което вероятно

...
Нова Зеландия обсъжда нов вид партньорство с НАТО, което вероятно
Коментари Харесай

Нова Зеландия: Новото ни партньорство с НАТО ще се занимава с климатичните промени и сигурността

Нова Зеландия разисква нов тип партньорство с НАТО, което евентуално ще се занимава с тематики от публичен интерес, като да вземем за пример международния ред, учреден на интернационалните правила, климатичните промени и киберсигурността, сподели през днешния ден министърът на външните работи на страната Наная Махута, представена от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Наная Махута добави, че НАТО оформя всички партньорски съглашения в нов модел съгласно стратегия за партньорство, чиито условия се дефинират самостоятелно за всяка страна. Дипломат номер едно на  тихоокеанската островна държава  добави, че страната ѝ сега работи върху детайлите по тематиката.

" В програмата ни ще бъдат маркирани дългогодишните области от съвместен интерес сред Нова Зеландия и НАТО, както и вероятните благоприятни условия за съдействие през интервала на съглашението ", сподели тя.

" Макар че точните области на съдействие към момента не са контрактувани, чакаме, че те ще обзет области от общ интерес като поддръжката за интернационалния ред, учреден на правила, изменението на климата и киберсигурността ", уточни още министърът.

Нова Зеландия е сътрудник на НАТО от 2012 година, само че не е членка на Алианса. В изказване на НАТО от февруари се споделя, че Нова Зеландия и НАТО укрепват връзките си, с цел да се оправят дружно с общи провокации във връзка с сигурността.

Махута сподели, че нито Нова Зеландия, нито НАТО обмислят програмата да бъде нов блок или публична районна формация,

Нова Зеландия има единствено един формален съдружник - прилежаща Австралия, макар че и двете са част от съюза " Пет очи ", обвързван с разузнаването и сигурността. Към него принадлежат още Англия, Канада и Съединени американски щати.

Нова Зеландия води дългогодишна политика, съгласно която не има нуклеарни оръжия и Махута съобщи, че програмата за съглашение с НАТО ще зачита тази политика.

Премиерът на страната Крис Хипкинс удостовери по-рано тази седмица, че ще участва на срещата на НАТО в Литва и ще посети Китай в края на юни.

НАТО ще отвори през 2024 година бюро за връзки в Токио и ще го употребява като хъб за съдействие с Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, заяви през вчерашния ден вестник " Никей " - проект, който по-рано Китай сподели, че не утвърждава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР