Нова тв След години в забвение и разруха предполагаемата тайна квартира

...
Нова тв
След години в забвение и разруха предполагаемата тайна квартира
Коментари Харесай

Тайната къща на Левски край Троян рухна

 Нова тв След години в забвение и съсипия хипотетичната загадка квартира на Апостола на свободата в троянското село Черни Осъм рухна. На пръв взор напълно неугледна сграда, ситуирана на улица “Васил Левски ". По нищо човек не би предположил, че постройката има връзка с Апостола на свободата, в случай че не забележи табела над вратата.

След съвсем 150 години гордостта за троянци се срутва в първите дни на октомври тази година. Пряк очевидец е Величка Лачева, която живее в съседство. “Както стоях у дома сутринта в 9:30 часа, нещо сподели “луум " и аз подскочих на стола. Като излязох на двора да погледна - то всичкото беше паднало ", споделя тя.

На процедура историческата постройка се оказва жертва на обаян триъгълник сред притежател, локална власт и правната система в страната. “Тъжна картинка. Тази къща е изключително скъпа за троянци, за всички, които обичат историята и Левски ", разяснява юрист Венелин Ангелов от Общинския комитет “Васил Левски ".

Ако къщата е със статут на исторически монумент, укрепването и поддръжката не са по силите на малък частен притежател, изяснява юрист Ангелов. Самият той преди години е имал средствата и желанието да откупи парцела и да го реставрира.

Опит да придобие къщата прави и община Троян, споделя кметът Донка Михайлова. " Това беше за нас най-нормалното решение, в случай, че собственичката няма опция да влага средства в поддръжката на парцела. За страдание, собственичката отхвърли. Спазихме закона - поканихме специалисти на Министерството на културата и издадохме дружно с тях инструкции за подсилване ", споделя тя.

Без да застава пред камера, собственичката описа за Нова телевизия, че препоръчаната й цена била ниска, а напътствията - свързани с непостижими разноски. Затова въпросът отива в съда, който към момента няма решение.

Междувременно се разяснява и един чисто исторически въпрос - дали падналата сграда фактически е търсената от доста откриватели “тайна къща " на Левски.

В селата до Троянския манастир - Орешак и Черни Осъм - подозрение в това няма. Величка Лачева цитира спомените на своите предшественици. " Всеки знае, че тук се е крил Васил Левски. Баба ми, която умря на 99 години, ми споделяше: “Левски е идвал тук! ", споделя тя.

И до момента в който страната откри вярното решение, в Троян с неспокойствие чакат величествен монумент на Апостола в центъра на града. По него към този момент работи именитият ваятел професор Георги Чапкънов. Инициативният комитет продължава да набира средства.

Ако желаете да помогнете на тази родолюбива идея, можете да го извършите с подаяние:

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

ИНВЕСТБАНК АД, ЕИК: 200124861230;

Адрес: България, Троян 5600, ул. " Ангел Кънчев “ 4;

BIC: IORTBGSF; IBAN: BG74IORT80481092106900
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР