Нова твЩе се оправи ли времето?Човек загина при наводнението в

...
Нова твЩе се оправи ли времето?Човек загина при наводнението в
Коментари Харесай

Свлачища, жертви и щети за милиони

Нова тв

Ще се оправи ли времето?

Човек почина при наводнението в град Роман. 61-годишен мъж е умрял от токов удар, до момента в който се опитвал да пусне помпа, с която да отводни мазето на къщата си.

Инцидентът стана в квартал, за който нямаше информация за наводняване. Мъжът желал да отводни мазето на къщата с помпа.

„ И се забави малко и аз излязох извън, потеглих към мазето. Видях го, не влезнах вътре, незабавно се затичах и дръпнах бушоните ”, описа брачната половинка на починалия.

Човекът обаче към този момент бил мъртъв. Лошото е, че и след  този случай в наводнените къщи в квартал Сухо поле продължаваше да има ток. В наводнения Карашки квартал пък хората плачеха за своя личен живот.

„ Всичко ми отиде, трудеца зян! Цял живот съм се трудила! И нищо не остана ”, сподели Йонка Лилова.

Жената е вдовица, взема пенсия 150 лв., а единствено единият й наследник работи и има опция да й помогне. В такова състояние са доста от потърпевшите. Щетите са съществени.

„ Спални, дрешници солидни, мебели,, перални, фризери. Всичко! При всички условия не са по-малко от 20 хиляди лв. ”, съобщи Димитър Стоянов.

Още не знаят от кое място и пристигнала помощ, само че се надяват да я има – от страната или от общината или, както най-често става – от най-обикновените хора, които най-добре ги схващат. Така без естествени битови условия, без питейна вода, а в някои елементи на града и без ток, хората ще прекарат втора безсънна нощ в калните си къщи.

За последните три дни от пороите най-тежко пострадаха регионите на Смолян и Чепеларе в Родопите, районът към Катуница и пътят за Садово. Там земеделците претърпяха загуби за стотици хиляди левове. Хидролозите предвиждат покачване на равнищата на реките в целия дунавски басейн. В община Етрополе анулираха бедственото състояние. Въпреки това равнището на река Малък Искър и притоците й, не престават да се наблюдават.

Село Лъга е най-ниското обитаемо място край река Малък Искър. Затова и следствията от мощните дъждове са най-сериозни. През последните 24 часа равнището на река Малък Искър спада, същото е ситуацията с по-големите й притоци.

В нощта против петък поради проливния дъжд са наводнени дворовете и подземията на десетки къщи в община Етрополе. Сега в село лъга нямат и вода.

„ Най-големият проблем на селото е скъсаният тръбопровод - 35 къщи някъде имаме наводнени през предната нощ - съвсем с пожарната успяхме да ги обезводним, само че сега разкарваме водоноска с вода от първа нужда ”, сподели кметът на Лъга Николай Йотов.

От ВиК дали обещание до два дни да решат казуса. А водопроводът е остарял и се нуждаел от замяна.

Общините Смолян и Чепеларе към момента се борят с вредите от пороите през последните дни.

Бедственото състояние в региона е анулирано. По доста от пътищата обаче има свлачища. Днес пътят към село Забърдо и Чудните мостове беше краткотрайно затворен, защото алпинисти бутат рисковите скали. Ограничено е придвижването и по пътя от Смолян към Лъки. В Чепеларе река Чая е подкопала значима пътна артерия наоколо до жилищни здания. Трайното подсилване на пропадналия сектор обаче не е по силите на общината. Ще се търсят пари от страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР