НОВА ТВ Министерството на регионалното развитие е открило нарушения при ремонтите

...
НОВА ТВ
Министерството на регионалното развитие е открило нарушения при ремонтите
Коментари Харесай

Нарушения за милиони при ремонтите на републиканските пътища

 Народоосвободителна въстаническа армия ТВ Министерството на районното развиване е разкрило нарушавания при ремонтите на пътища от републиканската пътна мрежа. Това стана ясно от думите на отрасловия министър на специфичен брифинг във ведомството.

Според разкритията по времето на последния кабинет " Борисов " под прикритието на настоящ и ремонт и поддръжка се е предписание главен ремонт на пътищата ни. " Основният ремонт е два пъти по-скъп. Основният ремонт изисква по-дълги гаранции, а настоящият по-малки. Установихме строителни действия, които се правят по-скъпо и с по-малък надзор за качеството и без гаранции ", сподели комитова. Министърът изясни, че ремонтите могат да са настоящи, превантивни и съществени, а поддръжката на пътищата, според от типа им, е ангажимент на АПИ, Министерство на регионалното развитие или регионалните шефове.

" Нашата страна всяка година отделя бюджет към 300-400 млн. лева за поддръжка на републиканската пътна мрежа. Този бюджет е на АПИ. Задачата е мрежата да се поддържа в добра кондиция с тези пари. Имаме автомагистрали, републикански и общински пътища. Тяхната поддръжка е разграничена на две. Магистралите и републиканските пътища са ангажимент на АПИ, а общинските – на общините и регионалните шефове. Ангажимент на АПИ и Министерство на регионалното развитие е да се грижи всеки ден за поддръжката на автомагистралите и републиканската пътна мрежа ", посочи Комитова. Тя напомни, че е заварила петгодишни контракти с компании по области, които дават отговор за поддръжката. " Те са от 2019 година до 2024 година Спечелени са с публични поръчки. Констатирахме финансови несъответствия. Например, компанията е имала контракт за поддръжка за 20 млн.лв., само че след това е получавала задачи от АПИ и е направила работа за 200 млн.лв. Така заварихме недостиг. Всички области сумарно имат бюджет за 300-400 млн.лв. и сумарно имат искания за осъществена работа за 1,5 милиарда лева Фирмите претендираха за тези пари, които не са обезпечени в бюджета ", уточни Комитова. По думите ѝ тези спомагателни пари се дават на общините в края на годината с разпореждане от Министерски съвет.

От Министерство на регионалното развитие са забелязали и друго нарушаване. Ремонтите са вписани като настоящи, а не като съществени, с цел да бъдат усвоени повече средства. Такива поправки обаче или не се осъществявали, или се правели по-евтино от плануваното. Пример беше даден от зам.-министър Иван Шишков, който сподели фотоси на правата Самоков – Ихтиман, както и на път край Камчия.

" Ние продължихме да вършим разбори и установихме следното. За ремонта на Автомагистрала " Тракия " в края на 2018 година по разпореждане на тогавашния министър Нанков е пожелан отчет за положението на пътищата. По същия този отчет за правата е планувано да се направи настоящ ремонт, не главен. Сумата, планувана за ремонта, е 207 млн. лева Първоначално АПИ е планувала 59 млн. лева Вижда се, че сумата е повишена доста. Знаете какво е положението на тази права. Ровейки се в цялата тази история, се вижда, че понятието главен ремонт е обърнато, а е осъществен настоящ ремонт ", изясни зам.-министърът. В отчета, посочен от арх. Шишков, се споделя, че 79 обекта са " пътища в неприятно положение ". За 13 от тях е имало планове за главен ремонт.

" Тези материали би трябвало да постъпят в Министерство на вътрешните работи и да стартираме следствие по всеки един сигнал, тъй като наподобява някой се е облагодетелствал посредством заменянето на една дума ", сподели от своя страна вътрешният министър Бойко Рашков, който също присъстваше на събитието. По думите му би трябвало да се открие кой се е облагодетелствал и да му се потърси съответната отговорност. " Като множеството българи, и аз като видя, че някъде запълват дупки, си мислех, че е тъй като нямаме пари. И аз не знаех, че това е една доста скъпа активност. По-скъпа от изработката на главен ремонт. Аз също съм безпределно сюрпризиран ", сподели министърът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР