Нова тв Дистанция, дезинфекция и дисциплина - това ще са трите

...
Нова тв
Дистанция, дезинфекция и дисциплина - това ще са трите
Коментари Харесай

Как ще бъде осигурено безопасното гласуване на вота в неделя?

 Нова тв Дистанция, стерилизация и дисциплинираност - това ще са трите водещи правила и при вота в неделя. Милиони маски и хиляди литри дезинфектанти към този момент дойдоха в учебните заведения в страната. По опция всяко учебно заведение би трябвало да обезпечи разнообразни коридори за влизане и излизане и да следи за съблюдаване на отдалеченост от 1,5 метра сред чакащите. До секциите няма да бъдат допускани хора с грипоподобни признаци.

Подготовка стартира и в столичната зала " Арена Армеец ", където се чака най-голямото скупчване на хора в неделя, защото там ще дойдат представители на над 600 изборни секции.

В деня на вота дълги опашки в коридорите на учебните заведения няма да се позволяват. Избирателите ще чакат навън - пред вратите на постройката. И ще се пускат вътре поетапно.

" Влизащите гласоподаватели ще минават през централния вход на учебното заведение. След като гласоподават, ще излизат през задния вход, който минава през двора ", изяснява Стоян Димитров, шеф на 119 СУ.

Разлепени са и обозначителни стрелки, които разделят двата коридора - за влизащи и излизащи. Служители на учебното заведение ще наблюдават дали всеки носи маска.

" Ще бъдат раздадени спомагателни маски на гласоподавателите, които нямат ", изясни още Стоян Димитров.

А вътре в класните стаи работата по подготовката на секциите ще продължи до деня на вота. 

" Подредили сме чиновете за членовете на секционната комисия. Имаме готовите към този момент паравани, по този начин наречени " секрети стаички " за гласоподаване ", демонстрира още Димитров.

Когато влезе в секцията, всеки гласоподавател може да избере в коя от двете тъмни стаички да подаде своя избор. Едната е за гласоподаване с машина, а другата - за подаване на хартиена бюлетина. Условието и при двете стаи тази година е да няма перде, което да бъде докосвано от всички гласоподаватели - вместо това входът им да гледа към стена.

До всяка машина за гласоподаване ще има гел, с който хората да дезинфекцират ръцете си преди и след допиране на картата и екрана. 

Плексигласови загради ще разделят членовете на комисията от гласоподавателите. Преди да бъдат запечатани, класните стаи ще се дезинфекцират. Почистване ще се прави от време на време и в неделя, осведоми Нова тв.

От здравното министерство са обезпечили над 3 милиона защитни маски, 1,5 милиона ръкавици и над 42 000 литра дезинфектанти за ръце.

Заради онлайн уроците на децата в множеството учебни заведения в страната са почнали подготовката си по-рано от нормално, споделят шефове.

" По-лесна беше подготовката, хората са имали повече време, а неприсъственото образование оказа помощ за това ", съобщи Димитрия Атанасова, шеф на НУ " Г. С. Раковски " - Хасково.

Подготовка стартира и на местата, в които районните комисии ще одобряват протоколите. В столичната зала " Арена Армеец " се чака да се съберат над 1 500 души.

" По-различно е отстоянието, което сме създали на седалките. 1,5 метра една от друга за всяка комисия. Навсякъде ще има персонални защитни средства, при положение, че са изгубили своите. Ще се опитаме да не позволяваме скупчване ", изясни Полина Витанова, секретар на 23 РИК.

А в центъра на Стара Загора бяха разпънати военни палатки. Причината - да се избегне скупчване на членовете на секциите, които се чака в неделя да носят протоколите от изборите. В палатките ще бъдат поставени столове и отопление за улеснение на чакащите.

Утре следва слагане на урните и доставка на машините за гласоподаване и бюлетините.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР