Нова тв Да получиш отказ за социална помощ за дете на

...
Нова тв
Да получиш отказ за социална помощ за дете на
Коментари Харесай

Не отпуснаха помощ на дете с церебрална парализа

 Нова тв Да получиш отвод за обществена помощ за дете на 3 години заради липса на мнение от несъществуваща комисия. Така може да се опише в едно изречение неуместната обстановка, в която попада Силвия Матроска. Тя е майка на близнаци, единият от които е с детска церебрална парализа и има потребност от количка и вертикализатор. Опитвайки се да получи помощ от страната, майката получава отвод.

" Орлин до момента беше в бебешка количка, която към този момент му стана доста дребна, облегалката е прекомерно къса и доста ме е боязън да не се изкриви. В момента не може да върви, не приказва, не може да седи независимо, неотдавна стартира да се обръща от тил по стомах ", споделя тя.

Орлин има удостоверение от ТЕЛК за 100% неработоспособност с непозната помощ, майка му също е освидетелствана от ТЕЛК - комисия. В грижата за децата на Силвия оказват помощ родителите й. Жената работи на минимална работна заплата и получава към 1200 лева обществена пенсия за себе си и Орлин. Има решение от съда за прехрана от бащата на децата, само че такава към момента не е получила.

" Аз също съм неработоспособен, с ревматоиден артрит съм от 4-годишна възраст ", споделя Силвия.

" Държавата дава 10 дни рехабилитация по Здравна каса, от която аз не съм удовлетворена - съвсем нищо не се прави, на мен дори ми излиза по-евтино да си заплащам частна рехабилитация, защото безплатните сякаш рехабилитации ми желаят 50 лева първичен обзор, 20 лева тест, 20 лева логопед, настрана по-дългият път от единия край до другия на София ", изяснява Силвия пред Нова.

Пораствайки, на Орлин му трябват ортопедични обувки, профилирана количка и вертикализатор. Силвия взема решение за първи път да кандидатства за обществена помощ. По принцип, минималната цена на количка за Орлин е към 1300 лева, а един вертикализатор е към 3000 - 3500 лева, страната отпуска по към 800 лева и за двете.

" Кандидатствах, подадох си документите в средата на август месец, чаках месец -месец и нещо ", разяснява майката.

Повече от месец по-късно идват на инспекция в дома ѝ, с цел да ѝ връчат отвод. Причината - не бил написан типа инвалидна количка. На идващия ден Силвия отива в лекарската консултативна комисия, издала документа, с цел да го поправят. Подава още веднъж заявление. Две седмици по-късно получава втори отвод.

Представеният медицински протокол не е публикуван от профилирана лекарска консултативна комисия по профила на болестта. Тъй като ЛКК-комисия по детски заболявания не била за него, той трябвало да мине ЛКК - комисия по детска неврология, каквато комисия в София няма.

За неналичието на такава Комисия Силвия схваща от формален отговор на РЗИ - София.

На 17 октомври Силвия отива в дирекцията и подава тъжба. От Агенцията за обществено подкрепяне обявиха, че сътрудниците им от Дирекция " Социално подкрепяне " - Слатина са си свършили добре работата и са оказали цялостно подпомагане на госпожа Силвия Матроска.

Остава въпросът за какво никой не е споделил това на госпожа Матроска при визитите й в дирекция " Социално подкрепяне " - Слатина и за какво комисиите, към които тя се е обърнала са й отказали с довода, че са единствено за възрастни? Докато институциите си трансферират отговорността, Орлин към този момент 3 месеца чака своята количка и вертикализатор. По думите на физиотерапевта му всеки ден е решителен.

Създадена е онлайн платформа, в която всеки може да помогне с парични средства за Орлин. Пари, предопределени за ежедневните му потребности.

От Агенцията за обществено подкрепяне дадоха обещание, че в случай че Силвия Матроска успее да получи нужният документ, незабавно ще й бъдат отпуснати средства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР