Нова тв От уважение към околните трябва максимално да стоим на

...
Нова тв
От уважение към околните трябва максимално да стоим на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев съветва: Водата за уста и содата убиват вирусите

 Нова тв " От почитание към близките би трябвало оптимално да стоим на закрити места с маски, тъй като по този начин понижаваме риска за тяхното здраве. Маската държах и тук до последно не поради себе си, а с цел да вардя вас. Вие имате семейство и близки. Това е форма на почитание ", това съобщи в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния действен щаб.

" Преди много хора употребиха маски и август и септември нещата бяха добре. Нещата към този момент са изпуснати обаче ", призна той. 

" Целият български народ си спомня, че късната пролет, в случай че не бяха абитуриентските балове и християнските събирания, щяхме да имаме напълно безпроблемно лято ", сподели специалистът. 

" Съвсем умерено още юни предупреждавахме за това сега. Съжаляваме, че се сбъдват неприятните прогнози. Много хора споделят, че докторите вкарват хора преднамерено в лечебните заведения. Постоянно обаче чуваме към този момент, че лечебни заведения не одобряват хора, тъй като нямат място ", изясни той.  " Не виждам в общопрактикуващите лекари предпочитание да вкарат бързи проби ", призна проф. Кантарджиев.

" Преди години, когато цели генерации учехме медицина, беше с цел да оказваме помощ на хората. Когато следвахме, знаехме, че рискуваме нашето здраве и това на околните си, в името на това на обществото. Добре е сътрудниците да си го напомнят това и, че медицината не е бизнес. Образованието също стана бизнес, както и спортът и това не са хубави неща ", сподели той.

" Колегите от Щаба не затваряме и отваряме нищо. Ние просто даваме медицински рекомендации. На уеб страницата на Националния център качих едно проучване на Тексаския университет. Изводите разкриват какво е рисковото държание и къде може най-вече да се болести човек ", поде той.

" Най-големият риск за болест с К-19 са питейните заведения, а малко след тях по заплаха е градският превоз. Трябва човек да пази себе си и фамилията си ", съобщи проф. Кантарджиев. По думите му, в случай че има болен в фамилията, ограниченията би трябвало да се покачат двойно.

" Добре е да има повече дезинфектант вкъщи, в случай че има опция проветряване и постоянно миене на ръцете ", предложи той. " 40% е вероятността да се заразиш, в случай че има болен в твоето домакинство, съгласно немско изследване. Ако обаче болният носи маска и се съблюдават нужните ограничения, вероятността спада на 30% ", изясни професорът. Той бе запитан дали учениците би трябвало да минат на онлайн образование още веднъж: " Не би трябвало да си затваряме образованието и стопанската система поради тази зараза, би трябвало да сме деликатни с ограниченията. Те трябваше да са навременни и да се съблюдават. Лошо е да се вършат и половинчати ограничения. Ако в трамваите се беше следяло всички да са с маски, в този момент нямаше да е такова ситуацията ". " Като ме видят в градския превоз с маска, хората към този момент ме познават и ми викат " Абе, професоре, стига към този момент с тия маски ". Ама, като е стига, виждате, че са по 1500 случая на ден ", съобщи Кантарджиев.

" Сега най-важното е да не се изпада в суматоха. На закрито ограниченията би трябвало да се съблюдават доста прецизно, стерилизация и дистанцията също ", сподели той и добави: " Важно е вярното хранене и пиянство на витамини. Редно е да се въоръжим с самообладание. Цифрите няма да спаднат за два дни. Може най-малко след две седмици да забележим по-малко случаи, в случай че се съблюдават ограничения и не се прави на инат ".

" Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, само че първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество в този момент, когато има по-малко слънце ", изясни той.  Кантарджиев призна, че водата за уста, както и содата убиват вирусите.

" Колкото повече усилваме хигиената на устата си, рискът от заразяване понижава. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла ", сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР