Нова товарна система за дронове им позволява да возят всякакви

...
Коментари Харесай

Дронове вече могат да возят всякакви пратки


Нова товарна система за дронове им разрешава да возят всевъзможни форми на колетите без потребност от специфична опаковка или слагане в товарен отсек (снимка: A2Z Drone Delivery)

При множеството системи за доставка с дрон товарът би трябвало да бъде опакован в характерни контейнери или да се побере в несъмнено бордово поделение. Нова технология обаче може да транспортира съвсем всяка форма или размер на колет, тежащ до 10 кг.

RDS2 (съкращение от Rapid Delivery System 2) е разработка на основаната в Лос Анджелис новостартираща компания A2Z Drone Delivery. Съществуващата система RDS1 включва моторизирана макара от кевларен кабел, който е конфигуриран от долната страна на отдалечено ръководен мултикоптер, без значение кой е производителят. В края на кабела има торбичка от разтеглив плат, която може да побере потребен товар с тегло до 2 кг.

Когато дронът доближи дестинацията си, той остава да виси на височина от 46 метра, при което освобождава спирачката на макарата, позволявайки на торбичката с потребен товар да пада свободно във въздуха. Малко преди товарът да доближи земята обаче, спирачката на макарата се задейства гладко, забавяйки спускането на потребния товар до цялостно прекъсване. Тази функционалност е допустима с помощта на LiDAR датчик, който мери тъкмо какъв брой надалеч е дронът от земята.

Системата има за цел освен да защищити клиентите от шума и евентуалната заплаха от ниско кръжащия дрон, само че и да защищити самия дрон от нуждата да губи време и сила, с цел да маневрира по пътя си към трудности като клони на дървета и електропроводи. Компонентът за свободно рухване също пести време и сила.
още по темата
RDS2 работи по същия метод, само че замества торбичката с кука, която захваща чанти, кофи и други предмети. Има и специфична ръкохватка, направена от подсилена лента. С това съоръжение товарната система може да вдигне всевъзможни движимости с тегло до 45 кг.

Куката остава крепко затворена, до момента в който дронът е в полет. След като потребният товар доближи земята обаче, куката автоматизирано освобождава пакета. Това значи, че товарите могат да бъдат оставени, даже в случай че няма кой да ги получи.

Ако участва адресат, който желае да изпрати собствен личен пакет (или да върне подобен на подателя), той може да го прикачи към куката, която по-късно се навива назад към дрона.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР