Нова телевизия може да смени собствениците си съвсем скоро. В

...
Нова телевизия може да смени собствениците си съвсем скоро. В
Коментари Харесай

Продават Нова тв по спешност?

Нова телевизия може да смени притежателите си напълно скоро. В напреднала фаза са договаряния за продажбата на медийната група, притежания на братя Кирил и Георги Домусчиеви на United Group, компанията която закупи наскоро мобилния оператор Виваком. Това оповестиха за Фрог нюз източници, близки до Нова Броудкастинг Груп.
Доуточняват се изискванията, само че е прекомерно евентуално договорката да се оформи като част/условие от контракта по прехвърлянето на Виваком. Както е известно Виваком бе продадена за 1,3 млрд евро, откакто преди този момент Спас Русев и компания получиха компанията за смешните 300 млн евро в оспорван търг. Експерти не престават да настояват, че новите притежатели ще би трябвало да се оправят с доста тежести около дяловете във Виваком.

Не са забравени и изказванията на хазартния необут Васил Божков, който разкри схеми за финансиране на Нова тв посредством рекламни контракти за десетки милиони. Кирил Домусчиев отхвърли. Дума против дума - всякави заключения са вероятни.

Твърди се също, че зад концепцията Нова тв да бъде продадена точно на основаната в Сърбия United Group е на съветската Внешторгбанк, която взе участие в пазаруването на Виваком от Спас Русев с към 230 млн евро. Сред основателите е и името на Делян Пеевски, който продаде на братя Домусчиеви Канал 3 и някои от радиата си преди по-малко от година.

Друга причина за продажбата било все по-трудното финансиране на медиите от Нова Броудкастинг Груп.

Очакваните промени в политическата конюнктура и ръководството на страната също са измежду споменаваните аргументи за вероятната продажба.

Ситуацията става още по-интересна, в случай че се прибавят слуховете, че основателят на United Group Драган Шолак е в отдавнашни връзки с американска разследваща централа. Как това ще се комбинира с съветските ползи през ВТБ...

Групата е основана от сръбския предприемач Шолак през 2000 година като незначителен кабелен оператор. Той и досега е миноритарен акционер с дял от към 39%.

НБК закупи още 3 малките екрани и 4 радиостанции. Това са Канал 3, The Voice TV, Magic TV и радиата Витоша, Веселина, The Voice и Magic FM – все свързвани с името на Пеевски.

От 2013 година НБГ придобива Нетинфо, която се занимава с насърчаване и поддържане на осведомителни и портални уеб страници. В портфолиото на Нетинфо са АБВ поща, Vbox7.com, Vesti.bg, DarikNews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg и други

В началото на 2016 година Нова Броудкастинг Груп придобива 51% от уеб страницата за групово извършване на покупки Grabo.bg, както и 51% от онлайн магазина Trendo.bg.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР