Нова столица за Египет, която да замени Кайро: това е

...
Нова столица за Египет, която да замени Кайро: това е
Коментари Харесай

Мегапроектът на Сиси: Нова столица за Египет

Нова столица за Египет, която да размени Кайро: това е един от мегапроектите на президента Сиси от първия му мандат, заел 200 000 служащи. Ето по какъв начин ще наподобява гордостта на Сиси, който евентуално ще бъде избран отново:
Нова египетска столица би трябвало да размени античния Кайро: стартът на тази амбициозна самодейност бе даден от Абдел Фатах ас Сиси, който е президент на страната от 2014. Той разгласи мегапроекта преди две години. И се надява да го осъществя по време на втория си мандат: чака се Сиси да завоюва провеждащите се от 26 до 28 март президентски избори в Египет.
Един ден новата египетска столица ще има улична мрежа от общо 650 километра. Част от новите улици към този момент са асфалтирани.
Това е единствено началото
Ахмет ел Хилали, един от пиарите на компания ACUD, която осъществя плана, е застанал пред грубия градеж на джамията ал-Фатах. " Минарето ще бъде високо 70 метра. Във вътрешността на джамията ще има място за над 8000 вярващи. Тя би трябвало да бъде напълно подготвена през юни 2018 година ", изяснява той и прибавя: " Президентът ще се моли тук в края на идващия Рамазан ".
Няколко километра по-нататък се издига грубият градеж на една катедрала. Десет % от стомилионното население на Египет са християни. Катедралата също е голяма. Тя има три етажа. Ахмет ел Хилали изяснява, че на първите две етажа ще има място за 2500 вярващи. А на третия ще могат да се събират още 10 000 души. Ахмет ел Хилали ни демонстрира и новия конгресен център, както и един хотел. Те са ситуирани по пътя към бъдещия държавен квартал. " В средата на идната година президентският замък, министерствата и Народното събрание би трябвало да бъдат подготвени ", споделя пиарът.
Ахмет ел Хилали изяснява, че това е единствено първата фаза от огромното строителство. Предвижда се построяването на бизнес парк и банков квартал. Ще бъде построена и опера, доста кина и театри, заведения за хранене и бутици, посолства, учебни заведения и университети. А кой ще финансира големия план? Ахмет ел Хилали споделя, че това е един характерен египетски финансов модел: страната ще продава земята на инвеститори; вложителите ще създават своите проекти за вилните селища или жилищните здания и ще продават своите идеи; едвам тогава стартира строителството. В реализирането на проектите вземат участие и строителното министерство, както и армията. Или по-точно казано: инженерният корпус на египетската войска.
" Той ще дава отговор за уличното строителство, построяването на мостовете и тунелите ", изяснява пиарът на компания ACUD и добавя: " Гражданите не трябва да се притесняват, че ще бъдат отклонени средства от държавния бюджет ".
Досега в мегапроекта са вложили единствено египетски компании. Ахмет ел Хилали твърди, че и задгранични компании към този момент демонстрират интерес. Най-вече китайски. Но до момента към момента няма подписани контракти.
Първият квартал с 35 000 жилища към този момент е приключен до ключ. И това е единствено началото. Според проектите, един ден в новата столица ще живеят и работят 6,5 милиона души в 20 квартала с общо 20 небостъргача. Един от небостъргачите ще бъде най-високият в цяла Африка. Строителните служащи са удовлетворени от свършената работа и споделят, че биха желали един ден също да се нанесат тук. Дали обаче един елементарен служащ ще може да си го разреши?
" Това са жилища, издигнати от страната. Те са предопределени за покупка или предоставяне чартърен. Цените към момента не са конкретизирани. Но несъмнено ще бъдат прекомерно високи за елементарните служащи, които правят оценка заплащането и изискванията на труд в Египет като положителни ", споделя ел Хилали.
Град Сиси?
Понастоящем в построяването на новата столица вземат участие 200 000 души. А това въздейства удобно на данните за безработицата. В страната има и други огромни строителни обекти, които също обезпечават голям брой работни места. Според статистическата работа в Кайро, безработицата от над 12% през предходната година е намаляла с един %.
Новата столица на Египет е един от многото мегапроекти на египетския президент. Дали тя ще бъде кръстена на основателя си Сиси? Ахмет ел Хилали споделя, че към момента ѝ се търси име, само че президентът няма да утвърди предлагането тя да се споделя като него - Сиси. " Той е прекомерно непретенциозен в това отношение ", заключава пиарът Ахмет ел Хилали.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР