Нова система за мониторинг на качеството на въздуха стартира в

...
Нова система за мониторинг на качеството на въздуха стартира в
Коментари Харесай

Нова система от 22 сензора следи въздуха в София

Нова система за мониторинг на качеството на въздуха започва в столицата от през днешния ден. 22 интелигентни датчика, ситуирани наоколо до настоящите автоматизирани станции на Изпълнителната организация по околна среда, към този момент излъчват данни в действително време. Чрез платформа, основана на отворени данни, е обезпечен достъп за интересуващите, без да е нужна регистрация, съобщи кореспондент на .
" Данните ще бъдат оценени и съпоставени с тези, които генерират автоматизираните станции за качеството на атмосферния въздух на Изпълнителната организация по околна среда и ще бъдат предоставени на Столичния общински съвет, с цел да вземе решение дали незабавните ограничения във връзка превишаване на равнищата на фини прахови частици отразяват и стойностите от новите датчици ", разясни зам.-кметът на Столична община Йоана Христова. 
" Когато животът на милион и половина души зависи от решенията на Столична община, хубаво е, данните и анализите да бъдат съответни ", добави тя и увери, че общината ще търси съпоставимост сред данните на националната мрежа и генерираните от новите датчици.
Разполагайки с повече данни, СОС ще взема осведомено решение при обмисляне на ограничения като зелен билет, миене на улици, буферни паркинги, уточни още Христова.
Запитана какъв ще е критерият кои данни да се употребяват при вземането на тези решения, тя увери, че няма да отпадне използването на данните от автоматизираните станции и разясни, че дублирането е, с цел да има спомагателен ориентир за трендове.
Засега данните от новите датчици са в тестова среда. Сензорите са самообучаващи се и колкото по-дълго време се събира информация, толкоз по-достоверни стават данните, оповестиха разработчиците. Те показаха, че на всеки 12 месеца датчиците ще се сменят и че е належащо четири сезона датчиците да набират данни, до момента в който се стигне до равнище на меродавност. След една година ще бъде направено оценяване за равностойност на данните и ще се реши дали те да станат част от системата за взимане на решения от столична община.
" Единствените достоверни данни са от автоматизираните станции на Изпълнителна агенция по околна среда. След като минат четирите сезона, ще имаме задоволително набрани данни, задоволително самообразование, с цел да се борим за равностойност на нашите данни с тези от автоматизираните станции ", заяви Христова.
Предвижда се и надграждане на системата с спомагателни устройства, които да покачат устойчивостта на датчиците на климатичните условия и намаляване на разноските по поддръжка. 
" Ще имаме доста повече точки, които жителите да наблюдават, и всеки ще може да следи на територията на цялата община какъв е тренда на замърсяването на въздуха ", уточни още Христова. 
Стойностите, които генерират датчиците, са почасови. Става въпрос за стойности на замърсители. Нормите не за всички са почасови, някои са приблизително денонощни. Става ясно, че референтните стойности се вземат от непрекъснатите станции на Агенцията по околна среда. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР