Нова система за безопасност във Volvo EX90 се задейства, ако

...
Нова система за безопасност във Volvo EX90 се задейства, ако
Коментари Харесай

Нова система за подпомагане на Volvo компенсира слабостта на водача

Нова система за сигурност във Volvo EX90 се задейства, в случай че лидерът не е в най-хубавата си форма. С нея и за повече сигурност на пътя Volvo Cars реагира на една от най-честите аргументи за катастрофи - човешката неточност.

Системата за наблюдаване положението на лидера ще направи своя дебют в новия EX90, който ще бъде показан през ноември 2022 година Тя записва по какъв начин се оправя лидерът - и се намесва, в случай че е належащо, с цел да избегне произшествия и да получи помощ, в случай че е належащо.

Дори и най-хубавите водачи вършат неточности - хората са разсеяни, уплашени, изтощени или са в някакво друго положение, което се отразява отрицателно и пречи на шофирането. След като преди този момент се концентрира повече върху околната среда на транспортното средство, с цел да отбрани хората в него, шведският производител на премиум коли в този момент насочва вниманието си към самия лидер.

„ Ние следим къде гледа лидерът, какъв брой постоянно и за какъв брой време очите му са затворени “ - изяснява Ема Тивестен, старши механически специалист в Центъра за сигурност на Volvo Cars - „ Това разрешава да научим доста за настоящото му душевно положение и здраве. Въз основа на резултатите от нашите проучвания сензорната система разпознава дали работата на лидера е нарушена от унесеност, заплеснатост или други форми на нехайство и предлага спомагателна помощ съгласно обстановката. “

За да добави външните сензорни системи като камери, радар, ултразвук и LiDAR, EX90 има и вътрешни датчици в действително време. Системата за наблюдаване на лидера употребява две камери за наблюдаване на лидера. Тя записва какъв брой дълго лидерът гледа към пътя - и дали и по кое време погледът блуждае. Ако лидерът не гледа задоволително пътя, това може да е знак за разпръскване - да вземем за пример от мобилния му телефон.

Дори прекомерно напрегнатото взиране в пътя може да бъде и сигнален знак че мислите на лидера са другаде - с други думи налице е когнитивно разпръскване.

За патентованата си система Volvo употребява логаритми за различаване в действително време на модели на взор и държание при ръководство. Това разрешава на транспортното средство да предприеме подобаващи ограничения за поддръжка, в случай че е належащо.

Системата стартира да работи с елементарен звуков сигнален сигнал, който се усилва, когато обстановката става по-опасна. Ако лидерът не реагира на все по-ясните предизвестия, колата може даже да спре сама в профил на пътя и да предизвести останалите участници в придвижването, като включи спешните светлини.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР