Нова процедура за подмяна на уличното осветление за 125 млн.

...
Нова процедура за подмяна на уличното осветление за 125 млн.
Коментари Харесай

125 млн. лв. от ЕС за ново улично осветление в близо 100 общини

Нова процедура за замяна на уличното осветяване за 125 млн. лева ще спести 30% от досегашните разноски за електрическа енергия, или общо 78  000 мегаватчаса на година в най-малко 100 общини. При сегашната междинна цена на тока на свободния пазар това прави 15,83  млн. лв. годишно. 

Министерството на енергетиката отвори втория план за промяна на улично осветяване, а срокът за кандидатстване е до 2 април.  Монтирането на енергоефективно осветяване би трябвало да стане до 15 месеца след подписването на контракта.   Финансирането е по Националния проект за възобновяване и резистентност. 

Първата процедура беше за 62,5 млн. лева и са подписани  66 контракта. Тя е била за съответни общини, чиито планове за улично осветяване са взели участие в авариен лист по стратегия “Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност ”, финансирана с евросредства за интервала 2014-2021 година

Отворената на 2 януари процедура е с два пъти по-голямо финансиране от първата Допустими претенденти са всички общини. Финансовите параметри са не по-малко от 100 000 лева и не повече от 2 млн. лева на план. От тези 125 млн. лева 20,8 млн. лв. са национално финансиране за невъзстановим Данък добавена стойност. Кандидатът би трябвало да потвърди, че  е притежател на системата или системите  за външно изкуствено осветяване, като показа документ. Трябва да потвърди още, че системите са в парцел обществена общинска благосъстоятелност, което изисква да се показа акт за общинска благосъстоятелност или  декларация. Изключение се прави за осветлението на републиканската пътна мрежа,  при него претендентът би трябвало да приложи декларация за изключителна държавна благосъстоятелност.

По плана са възможни за финансиране ремонт на съществуващи осветители, проводници и кабели, доставка и монтаж на нови, както и на уреди за произвеждане и предпазване на електрическа сила от възобновими източници за лично ползване на системата за осветяване. Допустимо е и осъществяването на строително-монтажни работи, директно свързани с реконструкцията на системата за осветяване. Изготвянето на механически или работен план е също измежду допустимите за финансиране действия, както и строителният и авторският контрол, ръководството на плана и гласност и правенето на отчет за оценка на резултатите от изпълнени ограничения за енергийна успеваемост за доказване на постигнатите резултати.

Всяка община може да подаде единствено едно предложение по процедурата. За да бъде позволен за финансиране планът, е належащо съществуването на  вариант на планова подготвеност. Изисква се да има  извършено проучване за енергийна успеваемост на системите за външно изкуствено осветяване и направен капиталов план във фаза създаден и утвърден механически или работен план. В случаите,  когато техническият или работният план не подлежат на утвърждение,  се ползва мнение от основния проектант, че за него не се изисква утвърждение според Закона за устройство на територията.

Обследването за енергийна успеваемост и работният план би трябвало да съдържат данни за определения тип осветител с данни за светлоразпределение, номинална мощ и светлинен поток, като цената на светлинния рандеман да е не по-малко от 130 лумена на ват, а за светлоразпределение да са с 0,0% лъчение на светлинен поток нагоре според главните критерии на Европейски Съюз за зелени публични поръчки за улично осветяване и пътна сигнализация.

 Обследванията и плановете би трябвало да са направени през последните 36 месеца преди крайния период за подаване на оферти по актуалната процедура.

Разходите са възможни за финансиране, в случай че са направени и платени от датата на подписване на контракт за безплатна финансова помощ до крайния период за осъществяване на плана, само че не по-късно от 31 март 2025 г. Всички разноски, осъществени от крайните получатели след 31 март 2025 година по неприключили планове, не се изплащат и са за сметка на крайните получатели. Кандидатът би трябвало да планува в продължителността на  процедури и провеждането на публични поръчки.  Оценяването и класирането на предложенията е до 3 месеца от назначението на оценителната комисия.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР