Нова пътна карта от Fraunhofer Institute for Systems and Innovation

...
Нова пътна карта от Fraunhofer Institute for Systems and Innovation
Коментари Харесай

Алтернативите на литиево-йонната батерия

Нова пътна карта от Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research (ISI) се занимава с различни технологии за акумулатори за интервала до 2045 година Техните характерни преимущества, бъдещи области на приложение, пазари и вериги за доставки са оценени, както и Европейските разноски за позиция и промишлена мащабируемост.

Поради необятната им приложимост в електрически коли или камиони, както и в стационарни и мобилни устройства, литиево-йонните акумулатори (LIB) сега са преобладаващата технология за акумулатори на пазара. През 2023 година търсенето на международния пазар се чака да доближи потенциал от съвсем един тераВат. Поради възходящото нахлуване на пазара на електрически транспортни средства, търсенето на акумулатори ще продължи да нараства доста и да се умножава.

Все още остават редица провокации в света и Европа, като понижаване на зависимостите от първични материали, обезпечаване на достъп до батерийни кафези и веригите за доставки нагоре по веригата, както и старания за понижаване на потреблението на запаси и определяне на рециклираща стопанска система.

Възниква също въпросът дали и кои различни технологии за акумулатори биха могли да оказват помощ за понижаване на гореспоменатите зависимости в подтекста на бъдещите възходящи условия и в това време да реализират стопански, екологични или софтуерни преимущества пред преобладаващите LIB.

За тази цел Fraunhofer ISI прегледа различни технологии за акумулатори - по-специално са определени акумулатори с железни йони, метал-сяра, метал-въздух и акумулатори с редокс поток в нова пътна карта за интервала до 2045 година Тя проучва софтуерните преимущества, бъдещите области на приложение, пазарите и веригите за доставки, позицията на Европа, както и разноските и промишлената мащабируемост. Пътната карта също по този начин демонстрира области на деяние за Европейски Съюз във връзка с софтуерния суверенитет.

Какви приложения са вероятни за различни батерийни технологии? Натриево-йонните акумулатори са на път да бъдат необятно комерсиализирани за мобилни приложения; първите натриево-йонни акумулатори към този момент се употребяват в електрически двуколесни транспортни средства и дребни коли. Литиево-серните акумулатори могат да се употребяват в по-големи дронове от 2035 година и даже в други електрически самолети от 2040 година

При стационарни приложения условията за енергийна компактност да вземем за пример са по-ниски; системите за предпазване, които към този момент се оферират на пазара, като акумулатори с редокс поток, акумулатори със солена вода или натриево-сярни високотемпературни акумулатори, биха могли да станат по-актуални в близко бъдеще бъдеще - също като натриево-йонните акумулатори които се характеризират с добра ресурсна наличност, сигурност и опция за надълбоко разреждане или цинкови или алуминиево-йонни акумулатори.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР