Нова пандемия, дори по-смъртоносна от Covid-19, може да се появи

...
Нова пандемия, дори по-смъртоносна от Covid-19, може да се появи
Коментари Харесай

СЗО: Следващата пандемия е въпрос на кога, а не дали

Нова пандемия, даже по-смъртоносна от Covid-19, може да се появи на хоризонта и човечеството не е готово да се оправи с нея, предизвести шефът на СЗО.

Шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус сподели, че „ Болестта Х “ може да провокира безпорядък по целия свят, тъй като хората не са съумели да си извлекат поучения от предходни пандемии.

Говорейки на срещата на върха на международното държавно управление в Дубай, Гебрейесус сподели, че цивилизацията е неподготвена за идната пандемия.

„ Ако удари на следващия ден, ще се сблъскаме с доста от същите проблеми, с които се сблъскахме с Covid-19. Има заплаха да сме не запомнили мъчителните уроци, които научихме, защото вниманието се насочва към доста други рецесии, пред които е изправен нашият свят. И в случай че не успеем да научим тези уроци, идващия път ще платим скъпо, “ сподели той.

Въпреки че отхвърли да каже какъв брой надалеч е идната пандемия, Гебрейесус сподели, че историята ни учи, че идната пандемия е въпрос на по кое време, а не дали.

„ Болестта X може да бъде породена от грипен вирус или нов ковид, или може да бъде породена от нов патоген, за който към момента даже не знаем “, добави той. Covid-19 беше болест X – нов патоген, причиняващ ново заболяване. Но ще има и друга болест X, Y, или Z. “

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР