Нова отбранителна стратегия, която да приведе армията към съвременните опасности,

...
Нова отбранителна стратегия, която да приведе армията към съвременните опасности,
Коментари Харесай

От МО ексклузивно: Основна заплаха за България и региона е Русия. Има опасност от ядрена ескалация

Нова отбранителна тактика, която да приведе армията към актуалните рискове, измежду които и международна война и нуклеарни удари, е подготвило Министерството на защитата. Документът бе оповестен за публично разискване, след което би трябвало да бъде признат от държавното управление.
Сегашната национална отбранителна тактика е изтекла през 2020 година и не дава отговор на актуалните рискове, стимулират новия документ военните. Новата тактика ще е със период до 2033 година, само че документът ще е отворен и ще се актуализира при смяна в ситуацията и заплахите пред България.
Основна опасност за България и района е Русия, излиза наяве от описанието на средата за сигурност в новата тактика.
Руската военна експанзия в Украйна ще продължи да оказва мощно дестабилизиращо въздействие освен в района, само че и в света. Тенденцията за повишение на опълчването сред водещите сили ще покачва заплахата от потребление на въоръжени сили за осъществяване на стратегическите цели в интернационалните връзки. Независимо от изхода на войната в Украйна, Русия ще резервира своите амбициозни цели за поддържане на боен паритет със западните страни и одобряването ѝ като велика мощ, което ще се материализира в геополитическото противоборство сред Русия и НАТО, се споделя в нея.
Няколко фрази по-късно военните в прав текст афишират, че се покачва заплахата от световна военна и нуклеарна ескалация.
За разлика от предната тактика, в която главната задача на въоръжените сили бе защитата на България, в този момент към този момент е “възпиране и защита ” съгласно новите наставления на НАТО. Предвижда се разполагането на войски на съдружници от Алианса на българска територия, както и присъединяване на български бойци в бойни групи на територията на други страни от НАТО, предава 24 часа.
На няколко места в тактиката се акцентира, че България би трябвало да има готови войски за отбрана на други съюзнически страни при активиране на член 5 от Вашингтонския контракт. Този член от контракта за НАТО задължава всяка страна да взе участие в отбраната на атакуван съдружник.
Отбранителната тактика планува и нова система на възнаграждение в армията.
Целта е да се попълнят въоръжените сили, които сега хронично страдат от недокомплект – липса на задоволително хора, които да заемат всички длъжности. Най-голям е недокомплектът в Сухопътните войски, където стига до 25%. Плановете на военните са да се вкара по-голяма диференциация на заплатите в армията.
Оттук нататък минималните разноски за защита би трябвало да са 2% от Брутният вътрешен продукт, планува още новата национална отбранителна тактика. Това значи, че примерно при Брутният вътрешен продукт от над 165 милиарда лева (колкото бе за предходната 2022 г.) за защита делът би трябвало да е най-малко 3,3 милиарда лева – с над 1 милиарда повече от плануваното в тазгодишния бюджет. Като най-малко 20% от годишните разноски за защита би трябвало да се насочват към рационализация на въоръжението.
До края на годината плащаме първата вноска за “Страйкър ” България ще купи от Съединени американски щати 198 бронирани машини “Страйкър ” за 1,376 милиарда $. Проектът за капиталов разход “Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ” бе подсилен от парламентарната комисия по защита. 14 депутати бяха “за ”, 4 – “против ”.
Плащанията по контракта ще са в долари, изясни министърът на защитата Тодор Тагарев преди съвещанието на комисията. Той изиска бързо утвърждение на контракта от Народното събрание, с цел да може до края на годината да бъде направено първото заплащане. Така първите машини ще стартират да идват през 2025 или 2026 година “За по-малко от 5 години от активирането на контракта, което ще стане с първото заплащане, което е доста добър период в днешни условия и за подобен размер техника ”, разяснява Тагарев и съобщи, че следващата година България сигурно ще има 2% от Брутният вътрешен продукт разноски за защита.
Точно преди месец бе оповестено, че Държавният департамент на Съединени американски щати е одобрил договорка за продажба на България на бронираните машини и обвързваното с тях съоръжение. Тогава беше декларирано, че техниката е на стойност към 1,5 милиарда $. След договаряния обаче Съединени американски щати усилиха предлаганите бойни машини от 183 на 198. Освен това към въоръжението бяха добавени противотанкови ракети “Джавелин ”.
Преговорите за покупката бяха стартирани от служебния министър на защитата Димитър Стоянов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР