Нова национална програма за редките болести и подкрепа на държавно

...
Нова национална програма за редките болести и подкрепа на държавно
Коментари Харесай

Проф. Търнев: Хиляди хора у нас страдат от редки болести

Нова национална стратегия за редките заболявания и поддръжка на държавно равнище за експертните центрове. Това желаеха медици от " Александровска “ болница.
" Смятам, че проблемите на хората с не са по-малко значими от актуалната пандемична обстановка и те постоянно приключват с съдбовен излаз в доста по-голяма степен от COVID-19 “. Това сподели в предаването " Пулс “ по NOVA NEWS проф. Ивайло Търнев. Той е началник на Експертния център за наследствени неврологични и метаболитни болести към " Александровска “ болница, шеф е на Клиниката по нервни заболявания, ръководител на Комисията за лекуване на редки заболявания, член на Националната комисия по редки заболявания при Министерство на здравеопазването, както и съветник на Здравната каса в тази област. Учен с интернационален престиж.
 Отбелязваме Международния ден на хората с редки заболявания Отбелязваме Международния ден на хората с редки заболявания
Национален алианс на хора с редки заболявания и Асоциация НАЕ ще отбележат Международния ден на хората с редки заболявания на 29.02.2020 в Митр...
Проф. Търнев осведоми, че има към 7 000 редки заболявания в света, а у нас хиляди хора, евентуално към половин милион, страдат от разнообразни редки болести. Също по този начин лекарят посочи, че не може да се поставя знак за тъждество сред редките и генетично предопределените заболявания, тъй като не всички рядкосрещани болести са наследствени, само че 85-90 % са генетични.
Професор Търнев показа, че експертните центрове по редки заболявания правят голям по размер работа, а не получават особена поддръжка от страната, а тя е нужна, с цел да продължат да съществуват. Това може да се случи посредством основаване на Национална стратегия за редките заболявания и експертните центрове, които към този момент са напълно на функционален принцип. Специалистът съобщи, че достиженията на ръководения от него експертен център са получили европейско и международно самопризнание, като това е с помощта на екипа. Той счита, че описът на редките заболявания би трябвало да се актуализира всяка година, с цел да няма непокрито заболяване и да се прави диагностика, лечение и терапия. Относно имунизацията и пациентите с редки заболявания лекарят мощно предложи да се имунизират, тъй като при тях затрудненията при COVID-19 могат да бъдат съдбовни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР