Нова наредба вдига цената на жилищата. За това алармират архитекти

...
Нова наредба вдига цената на жилищата. За това алармират архитекти
Коментари Харесай

Правим всички жилища годни за инвалиди, ще има ли промяна в ...

Нова разпоредба подвига цената на жилищата. За това сигнализират архитекти и експерти от надзорните компании под тепетата. Става въпрос за Наредбата за налична среда, която влезе в действие през март т. година Тя дефинира минимални условия, които да улеснят напредването на хора с увреждания в жилищата.

Така коридорите и терасите в един апартамент следва да бъдат необятни и дълги най-малко метър и половина. Минималната ширина на входната врата пък би трябвало да е минимум 1 метър, а на интериорните порти - 80 сантиметра. Бъдещите коридори би трябвало да са необятни най-малко с 50 сантиметра повече, което ще разреши на човек в количка да се завърта към оста си. По същата причина има нови условия и за терасите.

Хора от строителния отрасъл обаче предвиждат, че наредбата ще докара до скок в цената на жилищата заради увеличаващите се общи елементи. Ръст в цените ще има и той ще е към 30 и 40 % - такива най-малко са предварителните им калкулации.

Така ли е в реалност?

От министерството отвръщат, че минималните условия за досегаемост до постройките няма да оскъпят покупката на апартамент. От там акцентират, че самата разпоредба не лимитира архитектурните планове. Въпреки това от ведомството обмислят да трансформират периода, след който новите жилища би трябвало да дават отговор на наредбата.

Притеснението на строителния отрасъл е, че без значение от потребностите на купувача, в бъдеще всички жилищни здания щели да се строят по отношение на условията за хора с увреждания. Т.е. ще плащаме за огромни тераси и за огромни коридори в жилищата си, за големи бани и тоалетни, които действително не ни трябват. „ Да, общите елементи за самото жилище се усилват, само че това

няма да води до съществено оскъпяване.

Мисля, че смяната няма да се отрази сензитивно на цената “, разяснява арх. Чавдар Тенев. Шефът на Камарата на архитектите в Пловдив споделя, че Наредба за налична среда като цяло се базира на една добра концепция, а точно - всички строителни детайли на жилището да са оразмерени по този начин, че в случай че човек се инвалидизира след това, да не се постанова да се бутат порти или стени, с цел да се обезпечи проходимост за инвалидна количка. Да се наложи единствено смяна на обзавеждането. „ Едно жилище би трябвало да разрешава в него да се движи инвалидна количка и това е разумно. Нека се замислим за всички тези хора, които живият в риск или даже краткотрайно, само че са изпаднали в такова състояние! Отличното здраве не е обезпечено за никого “, разяснява арх. Тенев. Но съгласно него в новата разпоредба

има някои кардинални дефекти.

„ Според мен тя е направена чиновнически, без да се познават нещата от живота - регистрира специалистът и дава образец. - Вътрешните порти, в това число на тоалетната, съгласно тази разпоредба би трябвало да са необятни светли най-малко 80 см, а за самата тоалетна няма никакво условие. Тоалетна с нормалните размери е неизползваема от инвалиди. За терасите има условие да са с минимална светла ширина 1.50/1.50 м. Това е добре, терасата е намерено пространство и тя е добре да е по-голяма. Но наредбата не споделя дали всички тераси на едно жилище да са толкоз огромни. Според мен е задоволително единствено една от тях да е по-голяма, да кажем тази към дневната. “ Другият проблем касае асансьорите - тези за инвалиди са много по-големи като размери. Но по какъв начин ще се създадат сходни уреди в малкоетажните и средноетажните здания?, пита експертът. Особено при малкоетажните жилищни здания,

асансьорът е безусловно неефикасен.

В наредбата има условие при по-големи здания (повече от 30 жилища) едно от жилищата да е особено за инвалиди и да е ситуирано на първия етаж. „ Питам се за какво е това, откакто по силата на същата тази разпоредба всички жилища ще са годни за прилагане от инвалиди. И кой ще подсигурява, че на свободния пазар тъкмо това жилище ще бъде продадено на неработоспособен, а не на различен покупател, чиято брачна половинка доста го е харесала. Да не приказваме, че в наредбата има текстове, противоречащи на Закон за устройство на територията, който е норма от по-високо йерархично равнище, и това я прави неизпълнима в тази и част “, добавя арх. Тенев.

Законът

Наредба № РД-02-20-2 от 26.01.2021 година за установяване условията за досегаемост и повсеместен дизайн на детайлите на наличната среда в урбанизираната територия и на постройките и оборудванията е от 13.03.2021 година и влезе в действие месец по-късно. Издадена от министъра на районното развиване и благоустройството и обнародван в Дъждовни води. бр.12 от 12 февруари 2021 година, попр. Дъждовни води. бр.18 от 2 март 2021 година

Тя анулира остарялата Наредба №4 от 2009 година за планиране, осъществяване и поддържане на градежите в сходство с условията за налична среда за популацията, включително за хората с увреждания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР