Нова мярка ще стимулира запазването и увеличаването на горски участъци

...
Нова мярка ще стимулира запазването и увеличаването на горски участъци
Коментари Харесай

Нова мярка ще стимулира увеличаването на горските площи във фаза на старост

Нова мярка ще подтиква запазването и увеличението на горски сектори във фаза на напреднала възраст, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ.

Прилагането на тази мярка ще докара до възстановяване на състава и структурата на горските насаждения и ще подкрепя опазването на биологичното многообразие в горите. Това стана ясно по време на видеоконферентно съвещание на Тематичната работна група (ТРГ) за създаване на Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2021 - 2027 година Мярката „ Горско екологични действия в горите “ ще се ползва за първи път в новата Обща селскостопанска политика. Предвидените действия целят ограничение на обичайните икономически въздействия върху горските насаждения посредством основаване на нужните екологични условия и тласъци. Проектът на мярката планува в част от площта на насажденията, или за обособени клъстери от дървета, да се спрат дълготрайно плануваните сечи. Съответните площи ще бъдат обозначавани на терен и на карта. Дърветата, които се резервират, ще се значат със особено създаден за задачата образец. Техните координати, дървесен тип и диаметър ще се вкарват в указател.

Усложняването на структурата на горските насаждения, както и съществуването на повече стояща и лежаща тъй наречените „ мъртва дървесина “, ще спомогне за опазването на редки и предпазени скотски типове. Ще бъдат подтиквани действия по опазването на гнездовите местообитания на грабливи птици и черния щъркел. Това включва ограничение на стопанско прилагане на горите в радиус от 300 м към гнездата. По време на размножителния сезон в тези зони ловът ще бъде стеснен и неразрешен. Предвижда се да не бъде допускано придвижването на хора и МПС в тях. Приоритет ще бъде и трайното маркиране на дървета с хралупи и гнезда на редки и предпазени типове.

Кандидатите по мярката ще би трябвало да потвърждават благосъстоятелност на горската територия, с която аплайват за подкрепяне, или право за стопанисването й. Минималната залесена повърхност за физически лица, еднолични търговци и държавни предприятия по Закона за горите е 0.5 ха. За общини, юридически лица и локални поделения на вероизповеданията тя би трябвало да е най-малко 1.0 ха. Бенефициентите ще получават помощта под формата на годишно обезщетително заплащане на повърхност горска територия. Те ще се задължават да съблюдават ограничавания, състоящи се от едно или повече поети многогодишни отговорности за запазване на околната среда.

По време на ТРГ беше показан и планът на мярката за възобновяване и реорганизация на здания с религиозно значение, по която бенефициенти са локалните поделения на вероизповеданията. Предложението е през новия програмен интервал поддръжката за тях да продължи както досега.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР