Нова методика за изчисляване размера на таксите за издаване на

...
Нова методика за изчисляване размера на таксите за издаване на
Коментари Харесай

Поскъпва ваденето на лична карта и международен паспорт

Нова методика за пресмятане размера на таксите за издаване на българските персонални документи планува Министерство на вътрешните работи. С нея ваденето на документи за идентичност ще нарастне фрапантно.

Ако държавното управление утвърди измененията, услугата към този момент ще коства съвсем двойно повече - 30 лева, вместо досегашните 18 лева за хора сред 18 и 70-годишна възраст. Това е цената за елементарна услуга. За поръчката с бързо или експресно издаване на документ, цените се удвояват и утрояват.

За първо издаване на персонална карта на лицата от 14 до 16 години следва да се резервира в този момент съществуващата преференция за гратис издаване и при трите типа елементарна, бърза и експресна услуга. Непълнолетните, които са изгубили картата си, пък ще заплащат 21 лева за ново издаване вместо досегашните 13 лева

Както и до в този момент персонална карта на българските жители от 14 до 18-годишна възраст се издава със период на годност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст - със период на годност 10 години.

Предвижда се и друга смяна в Закона за българските персонални документи, с която ще отпадне опцията за издаване на безсрочни персонални карти. По искане на лицата, навършили 70-годишна възраст, може да им се издаде персонална карта със период на годност 30 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР