Нова методика ще определя обезщетения при катастрофи. Методиката е разработена

...
Нова методика ще определя обезщетения при катастрофи. Методиката е разработена
Коментари Харесай

Ще плащат до 80 000 лева за смърт на пътя?

Нова методика ще дефинира компенсации при произшествия. Методиката е създадена от консултантска компания, наета от гаранционния фонд.

В новата методика се вкарват точки, по които ще се пресмятат компенсациите. Една точка е равна на една минимална работна заплата за съответната година. При изчислението ще се взимат от една страна имуществените, от друга неимуществените вреди. Максималното обезщетение при гибел на пътя, което ще се изплаща на близки родини, става 80 000 лв.. За далечни остава 5000 лв..

Председателят на Асоциацията на застрахователите Константин Велев даде образци, които демонстрират, че с новата методика компенсациите ще са по-високи.

Според адвокати новата методика ще понижи доста компенсациите на потърпевшите, както и при гибел на пътя. Като образец юристът Владо Тодоров уточни, че сега съдът присъжда компенсации от 120 000 лв. за гибел на пътя, а в този момент таванът става 80 000 лв..

Методиката беше показана през днешния ден от Асоциацията на застрахователите. В петък е призната от Гаранционния фонд.

Тя ще бъде оповестена за публично разискване, а по-късно ще се трансформира в разпоредба. Отговорни за това са министъра на труда и обществената политика, министъра на опазването на здравето и Комисията за финансов контрол (КФН). /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР