Нова мащабна инвестиция в размер на 1,1 млрд. евро ще

...
Нова мащабна инвестиция в размер на 1,1 млрд. евро ще
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Белгийска компания ще инвестира 1,1 млрд. евро в Стара Загора, Бургас и Пловдив

Нова огромна инвестиция в размер на 1,1 милиарда евро ще бъде осъществена в Стара Загора, Бургас и Пловдив. Това разгласи министър-председателят акад. Николай Денков, откакто се срещна с президента и създател на белгийската компания " ABEE " (Avesta Battery & Energy Engineering) Ношин Омар. В диалога участваха също министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, министърът на финансите Асен Василев, министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и белгийският дипломат Фредерик Мьорис.
 
Инвестиционното желание е за произвеждане на ново потомство акумулатори, които намират необятно приложение в автомобилната промишленост. То ще се осъществя през идващите 3 до 5 години, като поетапно ще се построяват трите му съществени детайла. В Пловдив ще бъде издигната изследователска и развойна база, където ще бъдат подготвяни и висококвалифицираните експерти от България за плана. Най-големият дял от инвестицията ще бъде осъществен в Стара Загора, където е планувано да има цех за произвеждане на литиево-йонни акумулатори. Заводът ще има опция да усили потенциала си на произвеждане от 10 до 20 гигавата годишно. Третият съставен елемент е обвързван с извличането на метали, които да бъдат влагани в производството на батериите. Благодарение на инвестицията ще бъдат разкрити повече от 1000 работни места.
 
" Говорим за кръгова стопанска система – трите съставния елемент се допълват взаимно ", посочи министър председателят акад. Николай Денков. От своя страна президентът на компанията " ABEE " Ношин Омар уточни, че става дума за производство  с невисок въглероден отпечатък, което напълно се вписва в европейското изпитание за битка с климатичните промени. Рециклирането също ще се прави по екологосъобразен метод. Амбицията на вложителите е в Пловдив да бъде основан най-големият научноизследователски център, който ще сложи България на картата на нововъведенията. 
 
" Реализирането на такава инвестиция е от стратегически интерес за България - както във връзка с технологиите, които ще се ползват, по този начин и във връзка с развиването на районите ", съобщи министър председателят акад. Николай Денков. Министър-председателят беше безапелационен, че точно това е един от методите България да премине от стопанска система на " евтината работна ръка " към стопанска система на високата добавена стойност. 
 
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР