Нова мащабна инвестиция в размер на 1,1 млрд. евро ще

...
Нова мащабна инвестиция в размер на 1,1 млрд. евро ще
Коментари Харесай

Белгийска компания инвестира 1,1 млрд. евро в Стара Загора, Бургас и Пловдив

Нова огромна инвестиция в размер на 1,1 милиарда евро ще бъде осъществена в Стара Загора, Бургас и Пловдив. Това разгласи министър председателят Николай Денков след среща с Ношин Омар- президент и създател на белгийската компания ABEE (Avesta Battery & Energy Engineering).

Инвестиционното желание е за произвеждане на ново потомство акумулатори, които намират необятно приложение в автомобилната промишленост. То ще се осъществя през идващите 3 до 5 години, като поетапно ще се построяват трите му съществени детайла.

В Пловдив ще бъде издигната изследователска и развойна база, където ще бъдат подготвяни и висококвалифицираните експерти от България за плана. Най-големият дял от инвестицията ще бъде осъществен в Стара Загора, където е планувано да има цех за произвеждане на литиево-йонни акумулатори. Третият съставен елемент е обвързван с извличането на метали, които да бъдат влагани в производството на батериите. Очаква се да бъдат разкрити повече от 1000 работни места.

Става въпрос за кръгова стопанска система - трите съставния елемент се допълват взаимно, изясни Денков. От своя страна президентът на компанията ABEE Ношин Омар уточни, че става дума за произвеждане с невисок въглероден отпечатък, което напълно се вписва в европейското изпитание за битка с климатичните промени. Рециклирането също ще се прави по екологосъобразен метод. Амбицията на вложителите е в Пловдив да бъде основан най-големият научноизследователски център.

Реализирането на такава инвестиция е от стратегически интерес за България поради технологиите, които ще се ползват, както и във връзка с развиването на районите, съобщи министър председателят. Той бе безапелационен, че точно това е един от методите България да премине от стопанска система на " евтината работна ръка " към стопанска система на високата добавена стойност.

Участие в срещата взеха също министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, министърът на финансите Асен Василев, министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и белгийският дипломат Фредерик Мьорис.
 Над 70 капиталови планове за район Стара Загора са получени в МЕ
Над 70 капиталови планове за район Стара Загора са получени в МЕ

Те плануват основаването на над 10 хиляди нови работни места
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР