Нова лаборатория за изследване на коронавируса у нас, е готова

...
Нова лаборатория за изследване на коронавируса у нас, е готова
Коментари Харесай

Нова лаборатория изследва коронавирус у нас

Нова лаборатория за проучване на ковид у нас, е подготвена са да одобри първите проби. Това оповестиха от пресцентъра на Тракийския университет - Стара Загора.

Лабораторията е основана по разпореждане на Министерство на здравеопазването и Националния спешен щаб и ще обслужва 7 области - Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.

Ръководител на вирусологичната лаборатория е доцент Светла Ангелова.

" Очакваме всеки миг да постъпят проби, имаме подготвеност до 50 проби до края на седмицата да обработим и да пуснем за разбор. Разполагаме с " Real time pcr " -апарат, най-съвременен, с който в границите на 2-3 часа можем да дадем резултат, плюс два часа за първична подготовка и екстракция на нуклеиновата киселина на пробите, т.е. действителното проучване може да бъде готово за към 5-6 часа " изясни тя.

Медицинският факултет и Ветеринарномедицинският факултет на Тракийския университет са дали ламинарен бокс, останалото съоръжение е подсигурено от болничното заведение, китове за пробите са предоставени от Министерство на здравеопазването.

Навременното лабораторно потвърждаване на случаите е належащо за обезпечаване на бързо и дейно търсене на контактните , използване на противоепидемични ограничения и ограничения за надзор на инфекциите, според националните рекомендации и събиране на нужната епидемиологична и клинична информация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР