Нова жлезиста нишка е открита в любопитните челюсти на саблезъбите

...
Нова жлезиста нишка е открита в любопитните челюсти на саблезъбите
Коментари Харесай

Нова мистериозна „жлеза“ бе открита при саблезъбите жаби

Нова жлезиста нишка е открита в любопитните челюсти на саблезъбите жаби (Odontobatrachus natator). И тъй като знаем, че се питате – тези земноводни са наречени по този начин поради костните изпъкналости, които се намират на долните им челюсти. Сега новите проучвания демонстрират, че с нишката те може да демонстрират форма на химическа връзка, която прониква под кожата на жабите.

Съществуват пет типа саблезъби жаби от рода Odontobatrachidae. Когато бяха разказани за първи път преди няколко години, откривателите видяха, че имат любопитна жлезиста нишка по долните си челюсти, само че какво тъкмо прави тя, остана мистерия.

„ Тази тъкан доближаваше видимо покрай кътниците “, споделя в изказване ръководителят на групата на берлинския екип на проучването Марк-Оливер Рьодел. „ Така в началото смятахме, че сходната на жлеза нишка и зъбите може да образуват токсичен уред, сходен на този, който се среща при змиите. “

Истината обаче се оказа малко по-секси.

Жабите са известни със своите крякания, само че през последните години от ден на ден проучвания демонстрират, че някои типове могат да употребяват и образни и химически сигнали за другарство. След като изследваха химическия състав на тези сходни на жлези структури, стана ясно, че в тях има разлики, характерни за пола, типа и сезона.

Развитието на „ жлезата “ наподобява е обвързвано с репродуктивния статус. Тук виждаме добре развита нишка в женска O. natator с яйца (e) спрямо незабележима нишка в мъжки O. arndti (f).

Тъканта присъстваше при всички мъжки и женски животни и се намираше под изключително тънки сектори от кожата. Изглежда, че те са най-развити при репродуктивно дейните саблезъби жаби, което кара откривателите да се запитат: Може ли да се окаже, че кътниците на тези жаби са основани за обич, а не за война?

„ Двата пола на всеки тип имат собствен присъщ химичен профил и ние даже можем да определим дали даден субект е репродуктивно деен или не “, изяснява водещият създател на проучването Марвин Шефер. „ Нямаше да открием подобен сигнал, в случай че той не играеше значима роля в репродуктивното държание на тези жаби. “

Любопитната морфология на челюстта на саблезъбите жаби.

За да се придаде спомагателна тежест на аргумента за любовното захапване, сходните на жлези тъкани създават летливи производни на мастни киселини. Те не биха могли да работят като отрова, а както изяснява ръководителят на групата от Вюрцбург Томас Шмит, тези субстанции се свързват по-често с насекомите като тип феромон за привличане на себеподобни.

За да се удостовери дали тази тъкан съставлява действителна жлеза или кои характерни характерности на химическия ѝ коктейл могат да бъдат примамливи за саблезъбите жаби, са нужни спомагателни проучвания. Но изследването демонстрира, че за първи път се откриват доказателства за тип химическа връзка, която влиза под кожата на жабите, и се счита, че акомодацията може да им помогне да поддържат връзка посредством химически сигнали, когато средата е прекомерно шумна или рискова, с цел да си „ приказват “.

„ Това проучване прибавя ново измерение като открива изцяло нови вероятности за схващане на тънкостите на връзката сред жабите и нейната роля в комплицираното им обществено и репродуктивно държание “, заключава Рьодел.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР