Нова измамна схема с PCR и антигенни тестове набира скорост

...
Нова измамна схема с PCR и антигенни тестове набира скорост
Коментари Харесай

Завъртя се нова измама с фалшиви PCR-тестове

Нова лъжлива скица с PCR и антигенни проби набира скорост с приближаване на туристическия сезон. Схемата е елементарна - сайтове-еднодневки и страници във Facebook и Инстаграм оферират услуга за проби “на място”, в офис или у дома от името на съществуващи лаборатории. За лъжливата скица алармираха от Българска стопанска камара на уеб страницата си.
Цените са сходни или малко по-високи от тези на лицензираните лаборатории, които правят и услуги по домовете. Адресът на лабораторията е същински, даже има телефон, който обаче постоянно дава заето. Единствената алтернатива е позвъняване през интернет, посредством вградена иконка за слушалка, която задейства тази функционалност на Facebook и Инстаграм.
Поръчката се приема и на място идва измамникът, който даже професионално взема проба от жертвата като дава обещание, че още същия ден на адреса ще бъде доставен документът с резултата.
Сертификатите наподобяват изцяло същински, с QR кодове и всички данни от същински документ. След 1-2 дни уеб сайтът или страницата във Facebook или Инстаграм изчезва. След няколко дни се появяват нови, от името на друга лаборатория.
Тестваните всекидневно схващат за измамата при пътешестване, при инспекция на документа на границата.
Измамническите уеб сайтове елементарно могат да се разпознаят по неналичието на уверение за достоверност на уеб страницата. Когато уеб сайтът е достоверен, в браузъра се задейства катинарче, а уеб сайтът се достъпва през https. При Facebook и Инстаграм страници измамата мъчно може да се откри, само че пък там българските лаборатории нямат огромно наличие, показват специалисти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР