Нова интерактивна карта показва изоставени терени в София, които са

...
Нова интерактивна карта показва изоставени терени в София, които са
Коментари Харесай

Ново 20: Земеделски бизнес ще може да се върти в София

Нова интерактивна карта демонстрира изоставени терени в София, които са подобаващи за градско земеделие. Проектът е подсилен от Столична община и самодейността й „ Визия за София “.
Изобщо не става въпрос за междублокови пространства, в картата съвсем няма такива. Не приказваме да се садят домати пред блока. Става въпрос за изоставени терени в града, частни или общински, които могат да бъдат употребявани, съобщи пред Българска национална телевизия Любомир Георгиев, част от екипа, основал картата.
Той посочи, че, в случай че отглеждаме плодове и зеленчуци в градска среда, задачата е не толкоз да се изхраним, а да се сътвори общественост и да се поддържа биоразнообразието в градска среда.



източник: gis.sofproect.com
Ландшафтният проектант Александър Недев уточни, че в предишното в Софийското поле са се отглеждали и житни растения, и зеленчуци. Но през днешния ден би трябвало да отчетем смяната в градските условия, замърсяванията с фини прахови частици (ФПЧ) и от автомобилното придвижване.
„ Продукцията, която ще получим, би трябвало да е безвредна за консумация “, акцентира той.
Любомир Георгиев даде за образец градина в квартал „ Дружба “, където се отглеждат домати. Хората са правили проби на почвите и продукцията и не са открити нездравословни замърсители.
Терените в картата са разпознати съгласно благосъстоятелност и предопределение, оценена е близостта им до градски превоз и водни обекти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР