Нова институция – клирингова къща, се създава с проектонаредба за

...
Нова институция – клирингова къща, се създава с проектонаредба за
Коментари Харесай

Създават нова институция – клирингова къща

Нова институция – клирингова къща, се основава с проектонаредба за устройството и разпоредбите за активността й. Документът е оповестен в портала за публични съвещания и тече едномесечен период за това.

Вносител на плана и отчета към него е Даниела Везиева – длъжностен министър на стопанската система.  

Според обяснението й, посредством въвеждане на тази нова институция ще се подсигурява равнопоставеност на участниците в борсовата търговия посредством въвеждане на финансова гаранция на отговорностите на страните по борсовите покупко-продажби.
 Министерството на стопанската система приготвя сигнал до прокуратурата за плана държавен комплекс в София тех парк Министерството на стопанската система приготвя сигнал до прокуратурата за плана " държавен комплекс в София тех парк "
Министерството на стопанската система приготвя сигнал до прокуратурата за плана " държавен комплекс в София тех парк ". Това сподели служебни...

„ Както на всички места по света, и у нас има потребност от клирингова институция, която да следи за приключването на покупко-продажбите и да подсигурява заплащанията. Ефектът от основаване на клирингова къща е улеснение на процеса, увеличение на сигурността по транзакциите и ускорение на скоростта, с която търговията може да се прави “, сочи Везиева.

Чрез плана са обрисувани разпоредбите за участие в тази институция, съответните условия към членовете, техните права и отговорности.

Разписани са изискванията и редът за даването на настояща информация за предлаганите услуги посредством поддържане на електронна база данни и водените въз основа на тях регистри. Очертан е редът за достъп до тази информация, за споразумяване на разногласията, зародили от активността на клиринговата къща при и във връзка осъществяваните от нея услуги, както и надзорът върху нейната активност.

Припомняме, че през април 2020-та в Търговския указател бе вписано сдружението „ Клиър екс “ АД. Към сегашния миг капиталът му е 500 000 лв. в акции.
 Везиева: Държавата приготвя съответни ограничения против шоковото повишаване на тока Везиева: Държавата приготвя съответни ограничения против шоковото повишаване на тока
„ Ние сме длъжностен кабинет с доста комплицирана задача. Налага ни се да решаваме систематични проблеми. Една част от митингите са резонни,...

60% от тях са владеене на „ Централен депозитар “ АД, а 40% - на „ Българска фондова борса “ АД.

Основният му предмет на активност е осъществяване на услуги като клирингова къща при покупко-продажби с електрическа сила, природен газ и артикули, подписани на проведен пазар.

То към момента е в развой на приемане на нужните по закон позволения за започване на активността си.

„ Въпреки неизяснената нормативна среда за осъществяване на активността си, „ Клиър Екс “ АД има подписани контракти за планове с Газов хъб „ Балкан “ ЕАД и „ Българска енергийна платформа “ АД за присъединение към системата и даване на услуги след пускане на активността “, се сочи в годишния финансов доклад на сдружението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР