Нова грижа се отвори за всички българи, които се стягат

...
Нова грижа се отвори за всички българи, които се стягат
Коментари Харесай

Новият Шенген: В кои държави без COVID пропуск няма смисъл д...

Нова грижа се отвори за всички българи, които се стягат за почивка или екскурзия в чужбина. Те би трябвало да си обезпечат здравен пропуск, който играе ролята на коронавирус паспорт допълнително от половината страни в Европа.

Наричат го Safe pass, CovidCheck, Coronapas, Safe Covid Ticket или Green pass и без него не е допустимо да се влезе в заведение, да се отиде на басейн или спектакъл и даже да се се пазари в магазин.

Здравният пропуск е нещо напълно друго от европейския COVID-19 документ, за чието въвеждане страните от Европейски Съюз се споразумяха. Неговото главно предопределение е точно за секване на границите по време на пандемията. Почти по едно и също време с него в някои страни, а в други с надигането на новия взрив на болестта, обаче започнаха да вкарват и здравните пропуски. За множеството локални управляващи това е метод да насърчат имунизирането преди предстоящата със боязън четвърта Делта вълна на ковид, и да се опитат да лимитират разпространяването й.



Въвеждането на коронавирус пропуща не мина безпрепятствено в множеството страни, където беше въведен, сочи разбор на dnevnik.bg.

Франция претърпя в събота на най-масовите митинги от началото на лятото, когато държавното управление вкара " здравен пропуск ", посредством който да управлява достъпа до културни и спортни събития и развлечения. По данни на вътрешното министерство съвсем 240 хиляди души са протестирали против наложителното имунизиране на медиците и рестриктивните мерки за излизане на ресторант, визитите на музеи и увеселителни центрове, тъй като съгласно тях нарушават съществени цивилен права.

Почти 100 година, откакто евреите са били принуждавани от нацистите да носят жълти звезди, хиляди италианци ги върнаха на реверите си с надпис " Те ни желаят по този начин " и " Неваксиниран ". Жълтата звезда се трансформира в знак на гражданското недоволството от новите зeлени пропуски, с които от петък управляващите контролират визитите на публични места.



За имунизираните европейският документ, в множеството случаи, прави същата работа, само че за хората, които заагат на тестванията - казусът се усложнява, поради лимитираното време, за което резултатите се признават за годни. Посещенията на кино, ресторант, музей или концерт би трябвало да се възнамеряват по този начин, че да попаднат в часовете годност на теста.

За туристите остава несигурността дали техният европейски Коронавирус документ ще бъде признат и някои туристически организации поучават да се прави тест след идване, с цел да може да се получи локалния здравен пропуск за събирания и визити на публични места.



Какво съставлява здравният пропуск?

Най-често назовават документа пропуск, защото той обезпечава достъп до обществени събирания, заведения и културни събития. Пропускът е доказателство за имунизация против COVID-19, уверение за възобновяване от болестта или за негативен тест. В взаимозависимост от страната, той е годен след цялостна имунизация, какъвто е казусът във Франция (7 дни след втората инжекция за двудозовите дози), или след направена първа доза ваксина, както в Италия.

Неваксинираните би трябвало да показват резултата от негативен PCR или антигенен тест, изработен сред 48 и 72 часа (в другите страни и за типовете проби валидността варира).

За преболедувалите позитивният тест също се признава в разнообразни периоди. Някъде желаят да са минали най-малко 11 дни от позитивирането му, другаде гледат да не е по-стар от 6 месеца. За разлика от европейския документ, този документ най-често няма QR код за инспекция, само че доста страни към този момент имат електронно опазване на здравето и пропускът може да се ревизира в базата данни.

По данни на изданието " Шенген инфо " сега 16 европейски страни изискват документ за здравен статус във връзка с COVID-19 за наличие на публични места.



Къде не можем да отидем без здравен пропуск

​Здравният пропуск е френска концепция. Той беше огласен от президента Еманюел Макрон на 12 юли и законът към този момент е признат, въпреки с някои забележки от конституционните съдии. От 21 юли във Франция хората над 18 години би трябвало да показват здравен пропуск, с цел да получат достъп до места за отдих и просвета, които събират 50 и повече души, като музеи, кина и увеселителни паркове. Само имунизираните и хората с негативен тест ще имат достъп до тези места.

От 9 август здравният пропуск е нужен и в кафенета, заведения за хранене, търговски центрове, както и в лечебни заведения и обществени домове. Президентът Макрон заяви преди месец, че единствено имунизирани или хора с негативен тест ще имат място в самолети, влакове и рейсове на дълги дистанции.

Въпреки митингите против новите ограничения, засягащи неимунизирани хора, здравният зелен пропуск бъше въведен в Италия на 6 август. Той е наложителен за достъп до места на закрито като питейни заведения и заведения за хранене, само че също по този начин и за басейни, спортни зали, частни празненства, музеи, кина и театри, както и стаи за игри. През септември пропускът ще се изисква и за влакове, рейсове и фериботи. Правителството споделя, че зеленият пропуск е продължение на европейския COVID-19 документ и всеки над 12 година би трябвало да разполага с него, с цел да посети събития, посочени от управляващите. Зелените пропуски са наложителни за учителите, университетските преподаватели и личен състав и за студентите, за могат да вземат участие в просветителния развой.

Задължителен здравен документ за пътешестване до Нидерландия влезе в действие от 8 август и се изисква при влизане в страната. Информация за имунизиране или тестване се търси от всички гости, даже за идващи от страни с ниско разпространяване на COVID-19. Привилегии за имунизираните няма черно на бяло, само че единствено бизнесите, които са отворени само за имунизирани клиенти и гости, могат да работят с цялостния си потенциал.

В Кипър пропуск е нужен за достъп до всички места, в които могат да се настанят повече от 20 души, в това число питейни заведения и заведения за хранене. Така е и в Гърция и Ирландия за визити на заведения и заведения за хранене. Ограничения има и в Литва и Латвия.

В Белгия " Безопасният билет за Коронавирус " (Covid Safe Ticket) ще е нужен от 13 август за събития навън с над 1500 присъстващи и от 1 септември за събирания на закрито. Властите считат, че това е единственият метод за провеждането на обичайните летни фестивали и спортни събития. Пропускът има същите отговорности като обичайния здравен паспорт (отрицателен PCR тест за най-много 45 часа, имунизация от 15-ия ден след втората доза или уверение за преболедуване), с тази разлика, че антигенните проби не могат да се употребяват за издаването му.

В Люксембург националният CovidCheck разрешава влизането в избрани заведения за хранене и кафенета без маски и съблюдаване на отдалеченост. Но ресторантьорите имат свободата дали да пуснат някого против здравна карта или да не я желаят. Влизането без пропуща е съпроводено със съблюдаване на характерен здравен протокол за сигурност.

В Португалия здравният пропуск е наложителен за пребиваване в хотел или за спорт, за вечеря в закритата част на заведенията за хранене, само че единствено през почивните дни и в най-засегнатите от епидемията райони. В Австрия зеленият пропуск дава достъп до заведения за хранене, хотели, театри, концерти и игрища.

В Словения влизането в заведения за хранене, хотели, лагери, културни, спортни и други обществени събития с повече от 100 участници, търговски панаири и така нататък, става против документ за негативен тестванията за COVID-19 или доказателство за имунизация или възобновяване.

Дания, която първа вкара здравните пропуски, изисква Coronapas за питейни заведения, кафенета, заведения за хранене, музеи и библиотеки. Същото важи и за Унгария, където ще се изисква " уверение за имунитет " за посещаване на заведения за хранене, кино, театри и спортни събития. В Хърватия здравен пропуск има, само че той е необходим единствено за събирания от 51 до 1000 и повече души.

Германия, Испания и на Острова още са пас

Здравните пропуски липсват още и в Испания и Германия, само че в другите провинции разпоредбите варират и някъде има ограничавания за неимунизираните, а другаде всички биват посрещани в заведениятя и фитнесклубовете. В Швейцария здравната карта се изисква единствено за събития на закрито с повече от 1000 души. Във Англия документ ще има от септември за нощните клубове и вероятно за мачовете от професионалната футболна лига.

В Източна Европа, която претърпява последни седмици в зелената зона на невисок риск от COVID-19, рестриктивните мерки са по-малко, а здравните пропуски са необичайност. Макар да управлява идващите от някои европейски страни в алената зона на риска, България до момента не е обсъждала въвеждането на здравния пропуск, нито възможен кръг публични места, където той би могъл да се желае.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР