Нова европейска директива препоръчва държавите членки да започнат да прилагат

...
Нова европейска директива препоръчва държавите членки да започнат да прилагат
Коментари Харесай

Нов европейски закон слага край на вечните длъжници

Нова европейска инструкция предлага страните членки да стартират да ползват наредбите за опрощаване на задължения освен във връзка с бизнесмените, само че и на физическите лица консуматори. Предложението е импортирано от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Препоръката заляга в окончателния текст на признатата инструкция за повишение на успеваемостта на процедурите за преструктуриране, неплатежоспособност и опрощаване на отговорности.

По думи на Радев свръхзадлъжнялостта на потребителите е въпрос, който поражда съществени стопански и обществени паники. Целта на новата инструкция е да дадем втори късмет на бизнесмените посредством опрощаването на задълженията им, изясни той и добави, че по този метод ще се отстранен безконечните длъжници, ще се понижи размерът на необслужваните заеми и ще се предотврати натрупването на такива заеми в бъдеще.

Евродепутатът работи от години за премахването на така наречен " безконечни длъжници " и въвеждането на персоналния банкрут в българското законодателство.

Радев уточни, че 1,7 млн. души годишно губят работните си места поради банкрут на сдружения в Европейския съюз. С директивата ще се вкарат основни правила по отношение на превантивното преструктуриране, тъй че да се усилят опциите за сдруженията, изпитващи финансови усложнения, да се преструктурират на ранен стадий и да се предотврати оповестяването на банкрут и съкращаването на личен състав, изясни той.

Според него новият европейски закон ще направи процедурите в Европейски Съюз по-ефективни и ще подсигурява, че бизнесмените ще имат втори късмет да стартират нов бизнес след оповестяването на банкрут.

Българският евродепутат дефинира директивата като забележителен прогрес. България остана единствената страна членка, която няма механизъм за освобождение от дълг на физическите лица , акцентира той и изрази вяра, че с приемането на новото европейско законодателство това ще се промени.

След като директивата се разгласява в Официалния вестник на Европейски Съюз, страните членки ще разполагат с до 3 години, с цел да вкарат новите правила в националното си законодателство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР