Нова ера или заплаха за социалното неравенство? Изкуственият интелект (ИИ) намира

...
Нова ера или заплаха за социалното неравенство?
Изкуственият интелект (ИИ) намира
Коментари Харесай

Изкуственият интелект започна да събира и дългове

Нова епоха или опасност за общественото неравноправие?

Изкуственият разсъдък (ИИ) намира приложение в доста области и събирането на задължения към този момент не е изключение.

Фирмата Skit.ai, основана в Ню Йорк и Бангалор, има намерение да употребява ИИ, с цел да прави милиони позвънявания в процеса на събиране на задължения. Това оповестява vice.com.

Този нов метод ще разреши на роботите да споделят с длъжници посредством текстови и гласови известия, изисквайки връщане на дълга. Представители на компанията настояват, че сходна автоматизация ще направи процеса на събиране по-ефективен.

Много специалисти обаче показват опасения по отношение на потреблението на ИИ в тази област. Тимнит Гебру, създател на Distributed AI Research Institute, счита, че потреблението на изкуствен интелект за събиране на задължения може да докара до увеличение на общественото неравноправие. Тя назовава този метод „ наказване на тези, които към този момент са в неволя “.

Според Гебру ИИ може да утежни проблемите с бедността и общественото неравноправие, както и да докара до увеличение на броя на делата за събиране на задължения.

Привържениците на ИИ в тази област обаче считат, че автоматизацията ще спести време и запаси, както и ще усъвършенства точността и успеваемостта на процеса на събиране на задължения.

Въпросите за общественото влияние и етичното потребление на ИИ при събиране на задължения остават отворени и изискват в допълнение разискване. Бъдещето ще покаже какво ще бъде въздействието на тази нова технология в промишлеността за събиране на задължения.

По материали на https://www.vice.com/en/article/bvjmm5/debt-collectors-want-to-use-ai-chatbots-to-hustle-people-for-money


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР