Нова донорска ситуация у нас даде шанс за живот на

...
Нова донорска ситуация у нас даде шанс за живот на
Коментари Харесай

Донорска ситуация даде шанс за живот на четирима души

Нова донорска обстановка у нас даде късмет за живот на четирима души. Това стана допустимо, откакто околните на 56-годишен мъж са споделили „ Да “, съгласявайки се да дарят органите му. Ситуацията е осъществена в УМБАЛ „ Св. Георги “ Пловдив.

Бъбреците на донора дават късмет за живот на две дами, надлежно на 41 година и 42 година Те са трансплантирани сполучливо в УМБАЛ „ Лозенец “ от екип с началник доктор Борил Петров – шеф на клиниката по урология, и доктор Катина Стойчева – уролог, осведомят от лечебното заведение. В реанимационния екип са взели участие доктор Илия Бауренски и доктор Жулиен Димитров. Сложните интервенции са минали безпрепятствено и сега пациентките са в устойчиво положение.

Черният дроб пък е трансплантиран във Военномедицинската академия. Реципиентът е мъж на 45 години. „ Операцията продължи общоприетоо като време – към 6 часа. В момента пациентът се намира в устойчиво положение, екстубиран, контактен и съответен “, разяснява проф. Никола Владов, началник на трансплантационния екип на ВМА. Сложната намеса е осъществена от доцент Васил Михайлов и експерти от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия, а експлантацията на черния дроб е осъществена от екип, управителен от проф. Ивелин Такоров.

Поради липса на подобаващи реципиенти в България, сърцето на донора е препоръчано на Румъния по линия на съглашението за съдействие сред ИА „ Медицински контрол “ и тяхната Национална организация за трансплантация. В румънската страна обаче също не е открит подобаващ реципиент и сърцето оповестено в платформата FOEDUS – за трансграничен продан на органи за трансплантация. В резултат на това в България идва екип от медици от Унгария, които взимат сърцето, с цел да дадат късмет за живот на нуждаещ се техен пациент.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна благодарност към околните на донора, които макар сложния за тях миг са взели това тежко, само че животоспасяващо решение.

Благодарности от лечебното заведение изричат и към ИА „ Медицински контрол “ и координатора по донорство в УМБАЛ „ Свети Георги “ доктор Димитър Казаков за положителната организация при осъществяване на експлантационния развой.

Снимка: ВМА
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР