Нова държава на име Каталуния ще се появи на картата

...
Нова държава на име Каталуния ще се появи на картата
Коментари Харесай

Каталуния се отцепва от Испания до няколко дни

Нова страна на име Каталуния ще се появи на картата на Европа до няколко дни. Това стана ясно от изказване на властта на към момента самостоятелната испанска провинция. Каталунският министър председател Карлес Пучдемон съобщи, че тя ще разгласи самостоятелност в границите на по-малко от седмица въз основата на резултата от извършения и приет от Барселона, само че не и от Мадрид, референдум предходната неделя.

" Правителството на Каталуния ще стартира да работи в края на тази седмица или при започване на идната ", сподели Пучдемон в изявление за BBC, съобщи БГНЕС. В неделя в Каталуния се организира гласоподаване по въпроса за излизането на самостоятелната област от състава на Испания. Участието в него взеха 2,26 милиона от 5,31 милиона души с право на глас. 90% от гласувалите поддържаха оповестяването на самостоятелност.

Мадрид обаче счита този референдум за противозаконен, до момента в който в Барселона, още преди гласуването, беше декларирано, че плебисцитът ще има правна мощ. Дори и изпратените служители на реда и жандармеристи и конфискацията на милиони бюлетини от страна на централната испанска власт не съумя да спре провеждането на допитването, което каталунското държавно управление призна незабавно след затварянето на урните.

Междувременно испанският крал също се намеси с коментар на обстановката и предстоящо се изрече в поддръжка на тезата на държавното управление в Мадрид и против тази на Барселона. Той осъди референдума в Каталуня и разгласи, че също не го признава за годен. В едно от редките си телевизионни обръщения Фелипе VI назова допитването " нелегално ", съобщи Нова телевизия.

Кралят разказа ситуацията в испанското общество като " доста съществено ". Но от думите му стана ясно, че не отхвърля изрично желанието на избрана част от каталунското общество да живее в самостоятелна от Мадрид страна. Монархът сподели, че народът на Каталуния би трябвало да се бори за своите ползи, само че по легален метод.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР