Нов законопроект задължава лекарите да изписват по-евтини лекарства, заплащани напълно

...
Нов законопроект задължава лекарите да изписват по-евтини лекарства, заплащани напълно
Коментари Харесай

Много добра новина за хиляди българи! Нов закон задължава лекарите...

Нов законопроект задължава лекарите да изписват по-евтини медикаменти, заплащани изцяло или отчасти от Здравната каса. Текстовете са част от законопроект за изменение на Закона за здравното обезпечаване. 
Промените са ориентирани към понижаване на средствата, заплащани от НЗОК за медикаменти, като една от ограниченията е точно изписването на по-евтини медикаменти, включени в Позитивния лекарствен лист, написа " Офнюз ".

В законопроекта се вкарва така наречен принцип за по-голяма разходна успеваемост за бюджета на НЗОК, което значи, че лекарите ще би трябвало да предписват медикамента с най-хубавото съответствие сред цена и постиган лечебен резултат при съпоставяне с други медикаменти с идентични или сходни показания.

" Предписва се лекарственият артикул с по-голяма разходна успеваемост за НЗОК, когато в съответния случай са налице лечебни други възможности, лекарствените артикули са с идентични или сходни лечебни показания, информацията за които е основна за вярното използване на продукта ", е записано в законопроекта.

Така при изписването на медикаменти от Позитивния лекарствен лист лекарите ще би трябвало да изписват най-евтиното от лекарства с сходно деяние. Правилото ще важи както за лекарите, по този начин и за зъболекарите.

Промените отварят опция да се предписват повече генерици, чиято цена е доста по-ниска спрямо оригинала.

Генериците са с молекули, еквивалентни на оригиналите, като производители им могат да стартират потреблението на молекулите след приключването на патента на оригинала. Една от аргументите генериците да са с по-ниска цена е, че разноските за производството им са по-малки, защото не се отделят средства за основаването на нови молекули. В същото време цената е по-ниска и поради конкуренцията сред фармацевтичните компании, които пускат медикамента на пазара след приключването на патента на оригинала.

Законопроектът включва и въвеждане на нови правила за договаряне на отстъпки. НЗОК ще договаря всяка година отстъпки от медикаментите в Позитивния лекарствен лист, като новите цени на медикаментите след контрактуваните отстъпки не би трябвало да са по-високи спрямо тези от миналата година. Отстъпките ще важат за периода на подписания контракт и могат да се трансформират единствено в посока по-ниска цена.

Предстои законопроектът да бъде прегледан от Надзора на Здравната каса, а по-късно и от Народното събрание.

ВИЖТЕ ТУК КАКВО ЗАЯВИ ПРЕД БЛИЦ ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ГЕНЕРАЛ ПЕТРОВ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР