Нов закон повишава целта на ЕС за въглеродните поглътители за

...
Нов закон повишава целта на ЕС за въглеродните поглътители за
Коментари Харесай

Изменение на климата: ЕП гласува намаляване на емисиите с 40%

Нов закон покачва задачата на Европейски Съюз за въглеродните поглътители за земеползването и горското стопанство, което следва да понижи парниковите газове в Европейски Съюз през 2030 година с до 57% спрямо 1990 година

Днес Парламентът одобри с 479 гласа „ за “, 97 гласа „ срещу “ и 43 гласа „ въздържал се “ преразгледания правилник по отношение на земеползването, измененията в земеползването и горското стопанство /ЗПЗГС/. Той цели да усили естествените поглътители на въглерод и да трансформира Европа в първия безпристрастен във връзка с климата континент до 2050 година, както и да усъвършенства биологичното многообразие в сходство с Европейския зелен пакт.

Европейски и национални цели за увеличение на въглеродните поглътители до 2030 година

Целта на Европейски Съюз за 2030 година за чисти поглъщания на парникови газове в бранша на земеползването, измененията в земеползването и горското стопанство ще бъде избрана на 310 млн. тона еквивалент на CO2 , което е с към 15% повече, в сравнение с понастоящем. Тя би трябвало да подсигурява в допълнение понижаване на излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз през 2030 година от 55% на към 57% спрямо равнищата от 1990 година

Всички страни членки на Европейски Съюз, ще имат национално обвързващи цели за 2030 година за поглъщанията и излъчванията от ЗПЗГС въз основа на последните нива на поглъщания и капацитета за по-нататъшни поглъщания. Настоящите правила ще се ползват до 2025 година и страните от Европейски Съюз ще би трябвало да подсигуряват, че излъчванията в бранша на ЗПЗГС не надвишават количеството на поглъщанията. От 2026 година страните от Европейски Съюз ще разполагат с четиригодишен бюджет за интервала 2026—2029 година вместо обвързващи годишни цели.

Предвижда се еластичност сред ЗПЗГС и Регламента за разпределение на напъните, тъй че страните членки да могат да закупуват или продават заеми за усвояване, с цел да реализиран националните цели. Механизмът също по този начин ще подсигурява, че страните членки ще получат обезщетение при положение на естествени бедствия, като да вземем за пример горски пожари.

Мониторингът, докладването и инспекцията на излъчванията и поглъщанията ще бъдат усъвършенствани, в това число посредством потребление на повече географски данни и отдалечено наблюдаване, тъй че напредъкът на страните от Европейски Съюз към постигането на техните цели да може да бъде следен по-прецизно.

Държавите от Европейски Съюз ще бъдат задължени да подхващат коригиращи дейности, в случай че не осъществят задоволително прогрес в постигането на задачите . Ще има и глоба за неспазване: 108% от разликата сред избраната цел за излъчванията на парниковите газове и задачата в техния бюджет за парникови газове за интервала 2026—2029 година ще бъдат добавени към задачата им за 2030 година

За да се подсигурява реализиране на задачата на Европейски Съюз , Комисията ще показа отчет за напредъка не по-късно от шест месеца след първия световен обзор, контрактуван според Парижкото съглашение. Ако е оправдано, Комисията ще предприеме следващи дейности във връзка със законодателните оферти.

След гласуването докладчикът Виле Ниенистьо /Зелените/ЕСА, Финландия/ съобщи:

„ Поглъщанията на Европейски Съюз понижават през последното десетилетие. Този закон ще подсигурява, че секторът на земеползването ще извърши своята роля в оправянето с климатичната рецесия, защото в този момент имаме по-амбициозна цел и защитни ограничения, като да вземем за пример по-добри данни и по-строги условия за докладване, по-голяма бистрота, както и обзор до 2025 година За първи път това законодателство преглежда взаимно биологичното многообразие и климатичната рецесия, като страните членки също би трябвало да вземат поради правилото за ненанасяне на обилни вреди. “

Съветът на Европейски Съюз към момента би трябвало да утвърди публично текста, който по-късно ще бъде оповестен в Официален вестник на Европейски Съюз и ще влезе в действие 20 дни по-късно. Регламентът за разпределение на напъните е част от пакета „ Подготвени за цел 55 през 2030 година “ , който съставлява проектът на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове с минимум 55% до 2030 година спрямо нивата от 1990 година, в сходство с Европейския закон за климата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР