Нов за науката вид ектопаразит по прилепи в Казахстан описа

...
Нов за науката вид ектопаразит по прилепи в Казахстан описа
Коментари Харесай

Български учен с международен екип описаха нов ектопаразит по прилепи в Казахстан

Нов за науката тип ектопаразит по прилепи в Казахстан разказа екип от учени от Русия, Казахстан и България. Това осведомят от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) на своята интернет страница.

Нашият академик, взел участие в интернационалния екип, е доктор Хелиана Дундарова. Специалистите са разгласили описанието на Spinturnix otonycterisi (Acari: Spinturnicidae), ектопаразит по туркестанския дългоух прилеп Otonycteris leucophaea (Chiroptera: Vespertilionidae) в списанието Zootaxa.

До този миг са известни единствено единични находки на този тип прилеп в Централна Азия, а за Казахастан са познати две залежи. В Червения лист на IUCN също липсва информация и статусът на Otonycteris leucophaea го отбелязва като тип с незнайни популационни трендове. В допълнение, филогенетичната позиция на жанр Otonycteris към момента остава неразбираема, което се удостоверява от изразената морфологична изолираност на неговия характерен ектопаразит, Spinturnix otonycterisi.

Може да се допуска, че този паразит е публикуван в обсега на своя гостоприемник в Централна Азия. Изследването показва и ключ за установяване на типовете от жанр Spinturnix, обявени от Казахстан, означават учените.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР