Нов вид лекарство, разработено от американски учени, улеснява регенерацията на

...
Нов вид лекарство, разработено от американски учени, улеснява регенерацията на
Коментари Харесай

Тестваха успешно лекарство срещу парализа върху мишки

Нов тип лекарство, създадено от американски учени, улеснява регенерацията на клетките и предотвратява парализата при мишки с пресечен гръбначен дирек, позволявайки им да вървят още веднъж след 4-седмично лекуване, съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Сайънс ".

Специалистите от Северозападния университет в Чикаго се надяват да показват лечението на американското Управление за надзор над питателните артикули и медикаментите (FDA) идната година, с цел да предложи изпитвания с хора, добавя Българска телеграфна агенция.

" Целта на нашето проучване беше да разработим трансферна терапия за хора, която може да се употребява в лечебни заведения за попречване на парализа при жертви на тежки контузии или страдащи от болести ", сподели ръководителят му Самюъл Стъп.

Лечението на парализата е дългогодишна цел на медицината и понастоящем се изследват други пробни лекувания.

Разработената от Стъп и сътрудниците му терапия употребява нановлакна, с цел да имитира структурата на " извънклетъчната матрица " - мрежа от молекули, която естествено се развива към клетъчната тъкан.

Всяко нановлакно, което е 10 000 пъти по-тънко от косъм, е построено от стотици хиляди молекули, наречени пептиди, които предават сигнали, подпомагащи регенерирането на нервите.

Терапията под формата на гел е инжектирана в тъканите към гръбначния мозък на лабораторни мишки 24 часа, откакто гръбначният им дирек е бил пресечен.

Изследователите вземат решение да изчакат 24 часа, защото хората с пострадвания на гръбначния дирек в резултат на пътни произшествия, огнестрелни рани или други контузии, нормално не получават неотложно лекуване.

Четири седмици по-късно мишките, при които е било приложено лекуването, са се справяли с ходенето съвсем толкоз добре, колкото преди пострадването. Тези, които не са го получили, не са възстановили способността си да вървят.

При направената по-късно дисекция за да се изследва въздействието на лечението на клетъчно равнище откривателите са разкрили трагично усъвършенстване на гръбначния мозък при гризачите, които са получили лекуването.

Разработеният от изследователския екип гел е първият по рода си, само че може да докара до ново потомство " супрамолекулни " медикаменти, формирани от цялост от молекули, а не от една молекула, изяснява Самюъл Стъп.

Според откривателя лекарството е безвредно, защото материалите се разграждат за няколко седмици и се трансформират в хранителни субстанции за клетките.

Изследователят се надява бързо да премине към изпитвания с хора, без да е належащо да се тества върху други животни, да вземем за пример примати, защото при бозайниците нервната система е леко диференцирана съгласно типовете.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР