Нов вид кръвен тест може да открива скрит токсин, за

...
Нов вид кръвен тест може да открива скрит токсин, за
Коментари Харесай

Нов кръвен тест улавя Алцхаймер преди болестта да се развие

Нов тип кръвен тест може да открива прикрит токсин, за който е открито, че стои в основата на заболяването на Алцхаймер - той разрешава засичането му години преди пациентът да прояви каквито и да било признаци на загуба на паметта или комплициране, съобщи " Сайънс алерт ".

Ако доказателството за концепцията бъде в допълнение тествано и доказано, пробата би могъл доста да форсира диагностицирането, давайки на милиони пациенти отговори и достъп до подобаващи грижи доста преди заболяването да се развие.

Автори на откритието са откриватели от Университета на Вашингтон (UW). Тестът е създаден по този начин, че да засича молекулярен предходник в кръвта, който може да аргументи образуването на амилоидни плаки бета (Aβ).

Аβ плаките са прочут признак на заболяването на Алцхаймер, само че ролята им за утежняването на когнитивните качества е неразбираема. В предишното тези извънклетъчни плаки са били считани за ранен отключващ фактор на дисфункция и загуба на неврони, което в последна сметка води до когнитивен декаданс.

Последните изследвания обаче демонстрират, че Aβ плаките са налице единствено при една трета от пациентите с заболяването на Алцхаймер, а от време на време те участват и в мозъците на хора, които не изпитват когнитивен недостиг.

С други думи, извънклетъчните Aβ плаки в мозъка не са безусловно токсични сами по себе си, само че те могат да произлизат от прословутите сложни за разкриване молекулярни отрови.

Учените към момента обясняват детайлностите, само че хипотезата е предиздвикала откривателите от UW да създадат впечатляващо прецизен тест за свързване на разтворими олигомери, наименуван SOBA.

Изследователите първо тестват SOBA върху кръвната плазма на 310 участници. Някои от участниците са посочили леки когнитивни нарушавания или болест на Алцхаймер, до момента в който други са били в положително когнитивно здраве.

Чрез премерване на токсичните олигомери на Aβ в кръвната плазма SOBA открива всички 53 участници с заболяването на Алцхаймер, за които по-късно се удостоверява, че имат заболяването след гибелта.

В същото време в контролната група SOBA открива олигомери в пробите от кръвна плазма на 11 души. Десет от тези участници по-късно са диагностицирани с леко когнитивно нарушаване или болест на Алцхаймер.

" Това, което откривателите желаеха, е благонадежден диагностичен тест за заболяването на Алцхаймер - и то освен тест, който удостоверява диагнозата Алцхаймер, само че и подобен, който може да открие признаци на заболяването, преди да настъпи когнитивно увреждане ", споделя биоинженерът Валери Дагет от UW.

" Това е значимо за здравето на хората и за всички проучвания на това по какъв начин токсичните олигомери на амилоид бета не престават да нанасят вреди. Това, което демонстрираме тук, е, че SOBA може да бъде основата на подобен тест. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР