Нов тревожен сигнал от Мариупол. Русия е бомбардирала училище, в

...
Нов тревожен сигнал от Мариупол. Русия е бомбардирала училище, в
Коментари Харесай

Кметството на Мариупол: Русия е бомбардирала училище, пълно с хора

Нов обезпокоителен сигнал от Мариупол. Русия е бомбардирала учебно заведение, в което се крият стотици жители.

Това оповестиха от кметството на обсадения украински град, предава. Според локалната администрация 400 души са се криели в учебното заведение. Не е ясно има ли жертви.

В 25-ия ден на войната най-тежко остава ситуацията точно в Мариупол, само че обстрелът и бомбардировките не престават в Харков, Николаев и в предградията на Киев.

Сигналът за бомбардирането на учебното заведение доста наподобява на взривяването на театъра в Мариупол. Градските управляващи споделят, че постройката е разрушена и под отломките има хора.

Това става до момента в който към момента не знаем какъв брой жертви има при разрушаването на театъра в центъра на града. Там не могат да се проведат издирвателно-спасителни интервенции, тъй като боевете не стопират.

"Блокадата на Мариупол ще остане в историята като военно закононарушение. Да причиниш това на кротичък град, е тероризъм от страна на окупаторите. Това ще се помни с епохи. И колкото повече го демонстрираме на света, толкоз повече поддръжка ще получим. И колкото повече Русия употребява гнет против Украйна, толкоз повече последици ще има за тях ", сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Избягалите от Мариупол описват ужасяващи истории за взривяването на жилищни здания, изчезнали хора и тела по улиците. Олександър Безимов е стигнал до Западна Украйна. Казва, че от 2 март не знае къде е синът му.

"Никога не съм си представял, че авиационна бомба ще удари блока до моя. Че целият ни квартал ще бъде срутен до основи. Всички покрайнини на Мариупол са унищожени. Нямаше нито едно безвредно място в целия град”, споделя още той.

В множеството украински градове съботният ден мина с по-малко гърмежи и боеве. Армията на страната сподели, че съгласно тях руснаците попълнят запасите си и се готвят за нови набези. Кметът на Киев Виталий Кличко употребява затишието, с цел да обиколи отбранителните уреди в покрайнините на столицата. Засега всички опити на руснаците да обкръжат Киев се провалят.

Дори там, където боеве няма, войната трансформира генерално живота на хората. Град Лвов употребява изби и подземни етажи като класни стаи. Градът беше обстрелван с балистични ракети, което носи паника и боязън, даже на 500 километра от фронта.

"Решихме да организираме тези класове по изобразяване, с цел да могат децата да вършат нещо, което са привикнали при нормални условия. Нито едно дете не заслужава контузиите, които нанася войната. Нито психическите, още по-малко физическите ", сподели учителката от Лвов Елена.

Същевременно папа Франциск изненадващо посети детска болница в Рим. Там са настанени деца, които имат потребност от особено лекуване, само че са били принудени да бягат от Украйна. Повече от 50 украински деца са минали през болничното заведение откогато стартира войната. 19 остават там и сега.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР