Нов тип ултравиолетова светлина, наречена Far-UVC, може да промени начина,

...
Нов тип ултравиолетова светлина, наречена Far-UVC, може да промени начина,
Коментари Харесай

Нов вид ултравиолетова светлина убива безопасно пренасяните по въздуха патогени

Нов вид ултравиолетова светлина, наречена Far-UVC, може да промени метода, по който се борим с пренасяните по въздуха патогени в затворени пространства, пишат учени в ново проучване.

Специалистите настояват, че технологията може да предложи нов метод за ограничаването на COVID-19, друг от сегашните контролни ограничения, които изискват обилни промени в държанието на хората, в това число локдаун, физическо разграничаване, носене на маски и имунизиране. За разлика от провокациите, които носят със себе си тези ефикасни, само че постоянно не изключително известни ограничения, инсталирането на Far-UVC светлина в затворени пространства може да бъде също толкоз елементарно, колкото и промяната на крушка, споделят учените. Същевременно успеваемостта на антимикробното излъчване на устройството е не по-малко впечатляваща.

„ Far-UVC понижава стремително броя на дейните микроби в стайния въздух съвсем до нула и го прави съвсем толкоз безвреден, колкото и този навън “, споделя биофизикът Дейвид Бренър от Медицинския център на Колумбийския университет.

Бактерицидните свойства на ултравиолетовата светлина вид C (UVC) са известни от дълго време. Тя обаче може да докара до слънчево изгаряне, да провокира рак на кожата и да повреди човешките очи. Ето за какво използването на UVC е лимитирана най-вече до стерилизирането на здравно съоръжение.

В последно време обаче проучванията, отдадени на устройствата, излъчващи Far-UVC, която има доста по-къса дължина на вълната (например ексимерните лампи KrCL), демонстрират, че този подтип ултравиолетова светлина не вреди на кожните кафези на мишките или хората и в същото време резервира способността си да убива излъчените по въздуха патогени.

Въпреки това съществуващите проучвания по тематиката тестват Far-UVC най-вече в дребни по мащаб лабораторни условия.

За да се уверят, че технологията е ефикасна и в общоприети като размер стаи, учени конфигурират пет Far-UVC лампи в следено биоаерозолно помещение (приблизително 4 x 3 метра) и вкарват в него поток от аеросолизирана бактерия Staphylococcus aureus .

Според екипа Far-UVC лампите отстраняват до 98,4 % от патогена за броени минути и дават отговор изцяло на условията на Международната комисия по отбрана от нейонизиращи лъчения (ICNIRP).

Нивото на вентилация в тестваното помещение е типично за една най-обикновена стая (с еквивалентна промяна на въздуха на час (eACH)), само че скоростта на промяна на въздуха при Far-UVC лъчението доближава 183, което съгласно екипа превъзхожда неведнъж който и да е различен метод за стерилизация на затворени пространства, населявани от хора.

„ Нашите проби доведоха до впечатляващи резултати, които надвишават неведнъж това, което може да се реализира единствено с вентилация “, споделя физикът Кенет Уд от Университета „ Сейнт Андрюс “ във Англия.

Въпреки че технологията наподобява многообещаваща, откривателите признават, че първо би трябвало да преодолеем другите компликации, свързани с евентуалното приложение на Far-UVC в действителни условия (т.е. да се уверим, че инсталирането на Far-UVC лампи в затворени пространства дава отговор на вярното равнище на лъчево излагане и реализира верния баланс сред успеваемост и безопасност).

„ Използването на тази технология в затворени пространства, където хората се събират, може да предотврати идната евентуална пандемия “, споделя Бренър.

„ Far-UVC светлината се конфигурира елементарно, не е скъпа и не изисква от хората да трансформират своето държание. Доказателствата, получени от голям брой проучвания, демонстрират, че тя може да предотврати разпространяването по безвреден метод на който и да е вирус, в това число COVID-19 и неговите разновидности, на инфлуенцата и на всеки един различен евентуален предстоящ пандемичен вирус. “

Изследванията са оповестени в Scientific Reports.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР