Нов тип соларна клетка, изработена от селен и силиций може

...
Нов тип соларна клетка, изработена от селен и силиций може
Коментари Харесай

„Соларен сандвич“ от стари и нови соларни клетки може да отключи добив на енергия от следващо ниво

Нов вид слънчева клетка, направена от селен и силиций може да предложи ценово преимущество, като в същото време обезпечи успеваемост на превръщане на силата...

Емил Василев 14:25 | 14.03.2024 0 Сподели

Най-четени

ХардуерДаниел Десподов - 14:33 | 12.03.2024

Китай не се майтапи и дава още $27 милиарда, с цел да се опълчи на американската полупроводникова промишленост

НаукаЕмил Василев - 15:55 | 13.03.2024

Руски учени са създали основите на „ плазменото ръководство “ на свръхзвукови самолети

НаукаЕмил Василев - 14:01 | 13.03.2024

Учените разкриха оптималния брой ежедневни крачки за компенсиране на заседналия метод на живот

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователи от Техническия университет на Дания може би са намерили просто решение за разгадаване на пъзела, обвързван с успеваемостта на слънчевите кафези. Чрез смесването на по-стара слънчева технология с нова, екипът е основал тандемна слънчева клетка, която би била лесна за произвеждане и би помогнала да се преодолеят границите на опциите на слънчевите кафези сега.

За да може светът да реализира задачата си да се откаже изцяло от изкопаемите горива, потреблението на силата на Слънцето е значима стъпка. Въпреки, че силата е налична единствено през част от денонощието, тя към момента е в обилие, с цел да задоволи енергийните ни потребности. Стига да можем да я използваме изцяло.

Дори и с най-съвременните слънчеви акумулатори, създадени от човечеството можем да преобразуваме едвам 30% от слънчевата сила, която попада върху тях. Останалата част остава неизползвана. Има голям капацитет за това какъв брой повече бихме могли да реализираме, в случай че вместо това 70 или 80% от силата може да се трансформира в електричество.

Смесването на по-стари технологии за слънчеви кафези с нови може да помогне за откриване на капацитета на слънчевата сила.

Балансиране на успеваемостта и разноските

Въпреки, че повишението на успеваемостта на слънчевите кафези е от първостепенно значение, значимо е също по този начин това да става на налични цени. По-новите подходи към технологията на слънчевите кафези употребяват материали със относително по-кратък живот. И въпреки да обезпечават леко нараснала успеваемост на превръщане на силата, те могат да костват доста повече.

Проучва се различен метод за потребление на тандемни кафези, при който слънчевите кафези имат два пласта фотоволтаичен материал, които могат да усилят дължините на вълните, които могат да бъдат всмукани и преобразувани в електричество. Този метод обаче също се сблъсква с проблеми, свързани с увеличените разноски при потреблението на разнообразни типове материали. Необходимо е решение, което може да обезпечи нараснала успеваемост и сведени до най-малко разноски.

Смесване на остарели и нови технологии

Датските откриватели са намерили просто решение на този проблем, като са смесили по-стара технология за слънчеви кафези с нова. Когато за първи път са били основани слънчевите кафези, те са били направени от селен. До последното десетилетие селенът беше водещ при производството на слънчеви кафези.

След това стартира потреблението на силиций, защото той дава обещание висока успеваемост на превръщане на силата. Работата със силиций обаче изисква високи температури, което усилва индустриалните разноски. За съпоставяне, селенът има по-ниска температура на размразяване. Това може да помогне за понижаване на разноските за произвеждане на слънчевите кафези.

Изследователите са създали „ слънчев сандвич “ или слънчева клетка, съдържаща селен като горен пласт, до момента в който силициевият съставен елемент заема долната част.

Селенът може да работи като фотоабсобартор с необятен диапазон. Това значи, че може да всмуква няколко дължини на вълната на слънчевата светлина, с цел да създава електричество. Това го прави по-универсален от силиция.

Изработеният в лабораторията слънчев модул има успеваемост на превръщане на силата от едвам 2,7%.

Това е дребна част от най-високата успеваемост, реализирана със силиций, която е 26,8%. Въпреки това откривателите са уверени, че успеваемостта на слънчевата клетка може да бъде усъвършенствана десетократно посредством фина конфигурация на проводящите материали, употребявани в клетката.

Когато бъде подготвена, слънчевата клетка ще може да доближи или даже да надмине успеваемостта на превръщане на силата, постигана от днешните технологии. Същевременно с това тя ще бъде стопански ефикасна.

Резултатите от проучването са оповестени в списание PRX Energy 3.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР