Нов тип измама започва да набира скорост в интернет. Десетки

...
Нов тип измама започва да набира скорост в интернет. Десетки
Коментари Харесай

Нова измама набира скорост в нета


Нов вид машинация стартира да набира скорост в интернет. Десетки консуматори към този момент са " изгорели " с пари. Сумите не са огромни, само че измамниците несъмнено припечелват добре.

Схемата е обвързвана с присъединяване в томболи, в които облагите са скъпи преносими компютри или телефони. Победители въпреки всичко има, само че трявба да платят транспортните разхди, с цел да получат премията си. Дори и да го създадат обаче, такава в последна сметка се оказва, че няма.

Десетки консуматори завоюваха скъпи преносими компютри и телефони от томболи във фейсбук. За да ги получат, трябваше да си платят. Томболите обаче се оказаха неистина, а премиите останаха мираж.

Две девойки разкриват пред Българска национална телевизия схемата. Попаднали на една и съща страница във Фейсбук и се " вързали " на томболата. Уж спечелили скъпи преносими компютри MacBook. Nо в известието пишело, че премиите им се намират в Англия и с цел да ги получат, би трябвало да платят ццената на доставката – 15 паунда или 33.50 лева Имало и два разновидността за заплащането – посредством банков превод по сметка във Англия или пък с куриерска пратка към българин в Благоевград.

Едно от девойките пробвало да преведе парите в банката. Оказало се обаче, че такава сметка не съществува. Тогава пробвала различния вид. Направила натрапен платеж. После обаче го отменила, защото се усъмнила, че това е машинация. Междувременно е съумяла да се свърже и с други хора, които също са пострадали от лъжливата скица

Томболата е проведена от страницата " Да се посмеем ". Според нея печелившите са петима. След инспекция от страна на едно от девойките обаче спечелилите се оказват доста повече. Участниците се съмняват, че въобще някой ще получи преносим компютър. А редом с това админите на страницата трият всеки коментар, в който се показва подозрение за лъжлива скица.

" Организаторите на томболата " пишат, че премиите са обезпечени от британска компания с името " Мобистайлс ". Споменатият адрес обаче е в Уелс. В държавния указател на Англия няма такава компания. Лицето за контакт в Благоевград се споделя Виктор Митев. Посочено е и ЕГН. От Българска национална телевизия са се пробвали да се свържат с него, като са звънили на два телефонни номера, препоръчани от уредниците за връзка. Но никой не дал отговор на позвъняванията.

" Да се посмеем " надалеч не е единствената страница с сходни игри. Създателите ѝ признават, че е обвързвана с най-малко една друга - " Мачкай За Да Те Уважават ". Печеливши от нейна предходна лотария са известени по същия метод, само че името на компанията, номерата за връзка и ЕГН-то на Митев са разнообразни.

Председателят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов поучава хората, даже и да са се хванали в началото на измамата и да са изпратили пари, да пазят всевъзможен вид електронни или хартиени документи, които потвърждават, че е било осъществено несъмнено заплащане. За да може на тази база да се желае и компенсацията, когато бъде открит нарушителят. Анонимните в интернет обаче постоянно си остават анонимни. И даже страницата им да бъде отстранена, нищо не им пречи да основат нова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР