Нов скандален запис изтече в медиите в петък. Чуйте тук:На

...
Нов скандален запис изтече в медиите в петък. Чуйте тук:На
Коментари Харесай

Скандален запис разкрива как Виваком манипулира клиентите си: Булсатком фалира, автоматично се прехвърляте при нас

Нов абсурден запис изтече в медиите в петък. Чуйте тук:

На него се чува по какъв начин клиент от град Шивачево на Булсатком е „ култивиран “ от оператор на „ Виваком “ да се трансферира към телекома, макар че договорката за придобиване още не е завършена и утвърдена от антимонополния орган Комисия за защита на конкуренцията.

„ Фирма „ Булсатком “ банкрутира и до един месец няма да съществува. Ще се закрият всички офиси на „ Булсатком “, изяснява операторката на „ Виваком “. „ Това, което направиха „ Виваком “, е купиха „ Булсатком “ и ви оферират да ви оставят сателитната паница, с цел да не ви спрат на 1 декември “. 

„ Виваком “ продължава и с оферирането на извънредно примамливи условия – 50 стотинки такса за първите шест месеца, безвъзмездни 4 приемника, автоматизирано преустановяване на съществуващия контракт – всичко, с цел да се реалокира клиентът към „ Виваком “.

„ Вашият контракт „ автоматизирано отпада “, а „ новият контракт влиза в действие, когато дойдат техниците (на Виваком – бел. ред.) да ви слагат новите устройства “. „ От 1 декември ще платите 3 лева, това е за тези 6 месеца таксите “, твърди още операторката.

Клиентът пита дали антената остава същата и операторката на „ Виваком “ споделя, че няма да се подменя, в случай че не е механически неизправна. Операторката желае трите имена, ЕГН, телефон за връзка и прецизен адрес, с цел да ги подаде към техниците. 

„ Сигурно ли е, че банкрутира „ Булсатком “, пита клиентът и Виваком дава отговор: „ Със сигурност е това нещо, на 100%, има го към този момент в интернет оповестено, че „ Булсатком “ не съществува “. „ До един месец затварят всички офиси и освобождават служащите “, твърди го тя.

„ Ние четохме нещо, само че през днешния ден приказвах с „ Булсатком “ с едни момчета от там, те не знаят защо става въпрос, само че може би ще ги уведоми управлението “, отвърна клиентът в записа. 

„ Ще ги уведомят, обаче не смеят занапред, тъй като те няма по какъв начин да си платят старите неща, пък хората са платили още при започване на ноември и би трябвало да изкарат до 1 декември “, изяснява се операторката. 

„ Гледам ги с чисто нови коли са, кой ще купува нови коли, това е някаква луда работа “ – учудва се клиентът в скандалния запис.

И операторката споделя история: „ Фирмата, която е „ Булсатком “, има огромни отговорности към притежателя на „ Виваком “ и заради неспособност на заплащане и прекъсване на заплащане на отговорностите автоматизирано притежателят на Виваком присвоява Булсатком. Навсякъде го написа в интернет “.

Записът приключва с заричане от „ Виваком “: „ Не можахме на минем всички, само че другата седмица също ще има хора “. 

Този запис удостоверява и казаното в обществено мнение до медиите и от самите „ Булсатком “. През ноември „ Булсатком “ сподели, че „ Виваком “ се пробва да му краде клиентите с примамливи оферти: „ намираме сходни практики, ориентирани директно към нашите клиенти, за форма на нелоялна конкуренция в условия на продължаващо произвеждане за вероятно бъдещо придобиване на „ Булсатком “ от страна на Виваком “. 

„ Категорично заявяваме, че до привършване на формалното произвеждане по утвърждение от регулаторните органи и следващ правосъден надзор, договорка сред двете компании няма. В този смисъл Булсатком продължава да оперира на пазара на телекомуникационни услуги по метода, по който това се е случвало до момента – с фокус върху оптимално висока потребителска задоволеност и с поредно надграждане на предлаганите от компанията услуги “, споделиха още от „ Булсатком “. 

Почти незабавно „ Виваком “ отхвърли да краде клиенти на „ Булсатком “. „ Виваком " не е насочила комерсиалните си действия най-вече към клиенти на " Булсатком “, споделиха от телекома и обясниха, че се разграничават „ от неоснователните изказвания на " Булсатком ", че Vivacom е насочвала комерсиалните си действия най-вече към клиенти на " Булсатком ".

Е, става известно, че това не е тъкмо по този начин и „ Виваком “ въпреки всичко се пробва да притегли клиенти със подозрително ниска цена от 0.50 лева./месец за телевизия. За съпоставяне – на уеб страницата си „ Виваком “ предлага на „ елементарните “ клиенти сателитна телевизия за 1 лева на месец, само че за четири месеца. Не е ясно за какво клиентите на „ Булсатком “ получават преференциални условия и за какво са толкоз „ скъпи “ за „ Виваком “. 

Сагата „ Булсатком “ към момента не е финализирана, макар че по всичко проличава, че Комисията за защита на конкуренцията възнамерява да утвърди всичко без разбори за пазара. Планираната договорка ще сплоти най-големия оператор на платена телевизия „ Булсатком “ с един от най-печелившите телекоми „ Виваком “. Според данни на секторния регулатор Комисия за контролиране на известията пазарният дял на двата оператора надвишава 60%, а в някои местни пазари надминава и 70%. 

Преди година стана ясно, че „ Виваком “ е финансирал Спас Русев, с цел да купи „ Булсатком “ против залог – мрежата на „ Булсатком “ става благосъстоятелност на „ Виваком “ и по-късно се отдава като противоположен лизинг на „ Булсатком “. Собственикът на „ Виваком “ – сръбския предприемач Драган Шолак – бе заставен, след приключването на информацията във в. Капитал, да нотифицира Комисия за защита на конкуренцията за желанията да придобие основни активи на „ Булсатком “. След това месеци наред „ Юнайтед груп “ отхвърляше да има желание да придобива и потребителската база, само че през тази есен най-сетне си призна пред Комисия за защита на конкуренцията и входира придобиване на целия „ Булсатком “. 

В моментната обстановка Комисия за защита на конкуренцията към момента се управлява от комисари, доближени до Бойко Борисов и Делян Пеевски. По информация от няколко източника на " Капитал " двамата са дали поддръжка за покупката на главния акционер в United Group Драган Шолак. Доказателства няма по какъв начин да се намерят, показателно ще е решението на Комисия за защита на конкуренцията, сподели в публикацията си Капитал. Сделка в този формат би била притеснителна и тъй като притежателят на " Виваком " United Group е притежател и на най-голямата българска медийна група сега - " Нова броудкастинг груп ". При придобиването й в нея бяха включени и всички медии, публично притежавани от Делян Пеевски, написа в. Капитал. 

И по всичко проличава, че сделка има. 

Решението на Комисия за защита на конкуренцията за утвърждение на първата договорка за придобиване на мрежата бе издадено в края на ноември, макар нито едно позитивно мнение от другите телеком играчи и макар особеното мнение на заместник-председателя на Комисия за защита на конкуренцията Димитър Кюмюрджиев. В мнението си той споделя, че „ издаденият административен акт на Комисия за защита на конкуренцията е с неправилни претекстове, като Комисията погрешно е приложила материалния закон, заради което актът е незаконосъобразен “, както и че разделянето на договорката на части е опит да се прескочи законът, който не разрешава монополи на пазара. 

„ Въпреки приложените отрицателни позиции на заинтригуваните лица, които в подадените мнения по преписката декларират, че придобиването на надзор върху пасивната инфраструктура на „ Булсатком “ЕАД от страна на предприятия от „ Словения Броудбанд “ и предприятия от икономическата група, ще докара до доста нарастване на пазарния дял на Виваком България на пазара на пасивна инфраструктура и ще окаже значителен отрицателен резултат върху конкурентната среда “, написа още зам.-председателят на Комисия за защита на конкуренцията. 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР